nieuws

Kwart van kinderen wereldwijd leeft in ernstige voedselarmoede

nieuws

Wereldwijd heeft één op de vier kinderen jonger dan vijf jaar geen toegang tot een voedzaam en gevarieerd dieet. Dat verhoogt hun risico op groeiachterstand en een levensbedreigende vorm van ondervoeding met liefst 50 procent. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het VN-kinderfonds Unicef.

11 juni 2024
Lees meer over:
hongerarmoedewereld

Het rapport 'Child Food Poverty: Nutrition Deprivation in Early Childhood' analyseert voor het eerst de gevolgen en oorzaken van voedseltekorten bij jonge kinderen in bijna honderd landen en in verschillende inkomensgroepen. Ongeveer 181 miljoen kinderen krijgen te weinig goede voeding. Unicef-directeur Catherine Russell waarschuwt voor "mogelijk onomkeerbare negatieve gevolgen voor hun overleving, groei en de ontwikkeling van hun hersenen".

Kinderen die slechts twee van de acht belangrijke voedselgroepen uit de voedingsdriehoek kunnen eten, ervaren ernstige voedselarmoede. Vier op de vijf van die kinderen krijgen alleen moedermelk, melk en/of zetmeelrijk basisvoedsel, zoals rijst, maïs of tarwe. Minder dan 10 procent van hen eet fruit en groenten en minder dan 5 procent krijgt voedingsrijke producten zoals eieren, vis, gevogelte of vlees.

Volgens het rapport hebben groeiende ongelijkheid, conflicten, de klimaatcrisis en de aanhoudende gevolgen van de coronapandemie de voedselprijzen en kosten van levensonderhoud naar recordhoogten gestuwd.

Zuid-Azië, Afrika en Gaza

Van de 181 miljoen kinderen die in ernstige voedselarmoede leven, woont 65 procent in slechts twintig landen. Ongeveer 64 miljoen van die kinderen leven in Zuid-Azië, en 59 miljoen in Afrika beneden de Sahara. In de Gazastrook eist de oorlog tussen de extremistische Palestijnse beweging Hamas en Israël een zware tol: negen op de tien kinderen ervaart er ernstige voedselarmoede en leeft van slechts twee of minder voedselgroepen per dag.

Ontoereikende voedselsystemen dragen bij tot de voedselarmoedecrisis, maar vaak kunnen gezinnen zich ook geen voedzaam voedsel veroorloven en sommige ouders slagen er niet in positieve voedingsgewoontes voor hun kinderen aan te nemen en vol te houden.

"Goedkope, ongezonde en ultrabewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken worden vaak op agressieve wijze gepromoot aan ouders en gezinnen waardoor voedzamer en gezonder voedsel wordt verdrongen uit de dagelijkse voeding", stelt Unicef nog.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Zo halveerde Burkina Faso het percentage ernstige voedselarmoede onder kinderen van 67 procent (2010) naar 32 procent (2021). Nepal verminderde dat percentage van 20 procent (2011) naar 8 procent (2022).

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek