Kwart van Belgen consulteerde reeds diëtist
nieuwsDe twee Belgische diëtistenverenigingen, de Vlaamse Vereniging Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) en de Union Professionnelle des Diététiciens de Langue Française, maakten samen met ontbijtgranengigant Kellogg's de resultaten van het onderzoek bekend. De studie peilde naar het beroep van diëtist. Enerzijds ondervroeg het onderzoeksbureau Ipsos diëtisten over de evolutie van hun beroep en anderzijds werd het grote publiek ondervraagd over hun perceptie van de diëtist.
Uit het onderzoek blijkt dat in tien jaar tijd de manieren waarop patiënten in contact komen met hun diëtist, enorm zijn geëvolueerd. Vandaag wordt bijna een op twee (47 pct) patiënten doorverwezen door een arts. Bijna driekwart van de ondervraagde diëtisten (74 pct) geeft aan dat er tien jaar geleden maar weinig tot zelden patiënten door een andere gezondheidswerker werden doorverwezen. Het is volgens de studie duidelijk dat de rol van de diëtist in de gezondheidssector aan belang heeft gewonnen. De diëtisten zijn beter verbonden met de medische en paramedische sectoren en de onderlinge samenwerking tussen die actoren en de diëtisten is de afgelopen tien jaar geïntensifieerd.
Hoewel de diëtist de jongste jaren meer op de voorgrond is getreden, geloven de mensen nog steeds in fabeltjes over voeding. Zo gelooft één op de vijf Belgen dat je vermagert wanneer je het ontbijt overslaat. De ondervraagde diëtisten horen vaak verschillende misopvattingen over voeding: dat olijfolie minder calorieën telt dan boter of margarine, dat pasta een dikmaker is en dat varkensvlees minder gezond is dan rundvlees.
Een vierde van alle Belgen (23 pct) heeft al eens een diëtist geraadpleegd. Van hen vindt twee derde dat de consultatie voor hen een verrijking was. Volgens de ondervraagde diëtisten is meer dan een kwart van alle patiënten (28 pct) op zoek naar algemene voedingsinformatie. De twee belangrijkste motieven om een diëtist op te zoeken, zijn al tien jaar dezelfde: overgewicht en obesitas, gevolgd door diabetes type 2 en cardiovasculaire aandoeningen.(KS)
Bron: Belga