Kunstmestproducent Yara legt Henegouwse fabriek deels stil

De Noorse kunstmeststoffenproducent Yara gaat verschillende productie-eenheden van de fabriek in het Henegouwse Tertre (Saint-Ghislain, nabij Bergen) tegen het einde van deze maand stilleggen. Het bedrijf produceert er ammoniak, salpeterzuur (waterstofnitraat) en kunstmest. Als reden wordt gewezen naar de hoge energieprijzen.

10 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 10 november 2022 15:16
Lees meer over:
Yara kunstmest site Tertre

Het bedrijf zegt dat het de installaties die veel aardgas verbruiken, stil zal leggen. Zo schakelde Yara een eenheid die salpeterzuur maakt donderdag uit. Voor een andere salpeterzuurinstallatie zal dat op 30 november gebeuren. Een productie-eenheid voor ammoniak legt het bedrijf eind deze maand stil, wanneer de voorraden leeg zijn.

Nog een andere eenheid voor salpeterzuur blijft wel geopend. Ook de bevoorrading van partnerbedrijven blijft gegarandeerd. Er is daarbij weliswaar sprake van een minimale productie van meststoffen.

De directie voegt eraan toe dat de interne en externe voorraden gevuld raken, waardoor een productiestop noodzakelijk werd. Als de situatie aanhoudt, zijn bijkomende maatregelen volgende maand niet uitgesloten, in functie van de voorraad meststof.

Volgens de directie heeft de tijdelijke stopzetting geen impact op het personeel. "Opleidingsplannen en plannen rond vervroegd onderhoud en verbeteringen zijn momenteel lopende."

Yara had in augustus al aangekondigd dat het de productie in Europese fabrieken terugschroeft en dat tijdelijke sluitingen van fabrieken mogelijk zijn. Voor Tertre was de impact beperkt, klonk het toen, door de beschikbaarheid van gas in België en een flexibele productie. De activiteiten konden hierdoor voortgezet worden, maar op een lager pitje.

"Ondanks de hoge betrouwbaarheid van de voorbije maanden, staan we nu voor een impasse. De markt voor meststoffen is fors afgekoeld en we stellen vast dat er zeer weinig vraag is", zegt Michel Warzée, topman van Yara in Tertre, nu. "Dat kan paradoxaal klinken gezien de gedaalde gasprijs, maar deze tegenstelling is het gevolg van de hoge gasprijzen van de voorbije maanden en van een Europese markt die niet meer stabiel is." Hij verwijst naar een zwak orderboekje voor eind dit jaar en begin volgend jaar.

Volgens topman Michel Warzée zal de markt zeker niet voor begin volgend jaar opnieuw aantrekken en zullen de gasprijzen waarschijnlijk nog stijgen. "De hoop om de productie op een stabiele wijze voor januari 2023 te herstarten, is zeer zwak."

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek