Koudeprotocol gelanceerd voor vervoer pluimvee

De Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen, het Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen en Uitsnijderijen en Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) hebben een koudeprotocol vastgelegd met afspraken over het laden, vervoeren en lossen van pluimvee dat bij erg koude temperaturen overgebracht wordt naar het slachthuis. Pluimvee is immers minder bestand tegen koude dan bijvoorbeeld grootvee. “We hebben als beschaafde samenleving de verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook effectief te vermijden”, zegt Weyts.

18 januari 2021  – Laatste update 18 januari 2021 15:11
kip-pluimvee-2-1250

Op dagen met extreme temperaturen komt dierenwelzijn onder druk te staan. Minister Weyts en de slachthuissector hebben daarom vorige zomer een hitteplan opgesteld met maatregelen voor het laden, vervoeren en lossen van grootvee en pluimvee op dagen met erg warme temperaturen. Tot nu toe was er echter geen soortgelijk protocol voor dagen met erg koude temperaturen. Nochtans worden dieren vaak ’s ochtends heel vroeg overgebracht naar het slachthuis en is met name pluimvee niet goed bestand tegen erge kou. 

Dit protocol heeft een groot draagvlak binnen de sector en er zal toegezien worden op de naleving

Ben Weyts (N-VA) - Vlaams minister van Dierenwelzijn

De Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen (VIP) en het Nationaal Verbond van Pluimveeslachthuizen en Uitsnijderijen (NVP) hebben nu, samen met Weyts, een koudeprotocol vastgelegd met afspraken voor het laden, vervoeren en lossen van pluimvee bij erg koude temperaturen. Er zijn afspraken voor als de temperatuur onder 5 graden, onder 0 graden en onder -7 graden duikt. Het gaat onder meer over de bezettingsgraad van pluimveetransporten op weg naar het slachthuis, het gebruik van zeilen, ingekorte wachttijden, beschut lossen en het uitstellen van lange transporten. Dieren moeten bijvoorbeeld zoveel mogelijk uit de wind gehouden worden.

Het koudeprotocol geeft duidelijkheid aan de vele partners die betrokken zijn bij het slachtproces: de pluimveehouder, de vangploeg, de transportfirma, de slachthuismedewerkers, de vertegenwoordiger van het FAVV, … Iedereen heeft nu dezelfde richtlijnen voor dagen met erg koude temperaturen. Het is de functionaris voor het dierenwelzijn in het slachthuis die op basis van de weersvoorspellingen van het KMI zal beslissen om het koudeprotocol op te starten.

“We doen gerichte inspanningen om het dierenwelzijn in en rond de slachthuizen te verbeteren”, zegt Weyts. “Duidelijke richtlijnen voor dagen met extreme temperaturen horen daar ook bij. Dieren worden immers vaak heel vroeg ’s ochtends naar het slachthuis gebracht: dan kan het nog bijtend koud zijn. Dit protocol heeft een groot draagvlak binnen de sector en er zal toegezien worden op de naleving.”

Uitgespit - Dierenwelzijn in het slachthuis
Uitgelicht
Bij dierenwelzijn in slachthuizen worden vaak vraagtekens geplaatst. Dat komt mede door wanpraktijken die in het verleden werden vastgelegd in bepaalde slachthuizen. Maar het...
15 januari 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek