Korte-omloophout breekt voorlopig niet door

In Brugge konden landbouwers vorige week een demonstratie bijwonen van hoe ze populieren kunnen planten, om die vervolgens te versnipperen met het oog op de productie van groene stroom. "Het is een milieuvriendelijk alternatief voor torenhoge energiefacturen", zegt Bert De Somviele van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen. "Toch zijn er nog altijd maar een tweetal landbouwers in heel West-Vlaanderen die zich wagen aan houtachtige biomassateelten".
9 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

In Brugge konden landbouwers vorige week een demonstratie bijwonen van hoe ze populieren kunnen planten, om die vervolgens te versnipperen met het oog op de productie van groene stroom. "Het is een milieuvriendelijk alternatief voor torenhoge energiefacturen", zegt Bert De Somviele van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen.

Bijna twee jaar geleden klom toenmalig landbouwminister Yves Leterme op een omgebouwde maïshakselaar om de eerste oogst van korte-omloophout in Vlaanderen op gang te trekken. "Toch zijn er nog altijd maar een tweetal landbouwers in heel West-Vlaanderen die zich wagen aan houtachtige biomassateelten", aldus De Somviele.

"Niemand durft er echt mee te beginnen, onder meer omdat landbouwers bang zijn dat er geen machines genoeg zijn om het hout te versnipperen", luidt het. De demonstratie in Brugge gebeurde met een machine van Case New Holland. "Het voorstuk daarvan kost 70.000 euro. Voor een particulier is dat veel, en daarom is het belangrijk dat steden en gemeenten mee op de kar springen".

"Een gemeente zou bijvoorbeeld haar lokale zwembad kunnen verwarmen met groene energie uit het eigen snoeihout", zegt sierteler Dirk Talpe, die een hectare van zijn grond beplant heeft met populieren. "In Doornik wordt zoiets al gedaan. Jammer dat West-Vlaanderen voorlopig een beetje achterblijft, want de interesse bij de landbouwers is groot".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek