Kopvlees en smout krijgen erkenning als streekproduct
nieuwsDendermonds kopvlees, koffie uit het Leuvense en Pajotse smout zijn erkend als Vlaamse streekproducten. Dat laat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) weten. Daarmee komt het aantal erkende Vlaamse streekproducten uit op 197 producten: 59 uit Oost-Vlaanderen, 39 uit Vlaams-Brabant, 45 uit Antwerpen, 34 uit West-Vlaanderen, 19 uit Limburg en 1 uit Brussel. VLAM lanceert een oproep naar producenten om hun kans te wagen om ook een erkenning in de wacht te slepen.
Het Dendermondse kopvlees, aangeboden door Keurslager Beenhouwerij Batselier uit Dendermonde, is één van de meest traditionele vleesbereidingen van Vlaanderen. Met de Pajotse gekruide smout is Beenhouwerij Gaston en Wim Wauters uit Sint-Pieters-Leeuw toe aan zijn derde erkenning als streekproduct. “Het past mooi in het rijtje van de beenhouwerstradities, zoals droge worsten of ‘plat speciale’”, zegt VLAM. De koffie uit het Leuvense, van Koffiebranderij ROM uit Boortmeerbeek, dankt zijn bestaan aan Maria Rom, die in 1967 in Oud-Heverlee van start ging met een kleine koffiebrander van tien kilo.
Volgens VLAM ziet de beoordelingscommissie voor de Vlaamse streekproducten zeker nog mogelijkheden voor de provincies die wat minder erkenningen hebben. Ze doet een oproep naar de producenten om hun kans te wagen. Criteria voor de erkenning, alsook toelichting over de nieuwe erkende streekpunten, zijn te vinden op www.streekproduct.be.
Bron: Belga/eigen verslaggeving
Beeld: VLAM