nieuws

Koe van Wetteren symboliseert uitgehongerde arbeiders

nieuws
Tijdens de Week van de Smaak herdenkt de cultuurdienst van Wetteren de arbeidersstaking van 1907 bij katoenweverij Beernaerts, die 1.200 arbeiders en hun gezinnen zonder werk, inkomen en dus ook zonder voedsel zette. In een propagandavlaag organiseerde de vakbond een stoet waarbij Aalsterse arbeiders duizend broden en een koe naar de hongerige stakers in Wetteren brachten. Daar werd de koe vereeuwigd op foto's om daarna te worden verwerkt tot stakerssoep. Van haar vel werd een vlag gemaakt.
30 oktober 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
De Oost-Vlaamse gemeente Wetteren is opnieuw in de ban van de befaamde 'Koe van Wetteren'. Tijdens de Week van de Smaak van 13 tot 23 november herdenkt de plaatselijke cultuurdienst de arbeidersstaking van 1907 bij katoenweverij Beernaerts, die 1.200 arbeiders en hun gezinnen zonder werk, inkomen en dus ook zonder voedsel zette.

"Om te vluchten voor de sociale onrust en de stijgende lonen in de steden bouwde Beernaerts in 1884 zijn textielfabriek in Overbeke. Maar al snel braken om dezelfde loonredenen ook bij ons stakingen uit, nota bene het eerste sociale conflict op het platteland. Al snel greep de socialistische vakbond het Wetterse voorbeeld aan om ook elders in het land te staken", zegt Benedicte Buylen, die het cultuurbeleid in Wetteren coördineert.

"In haar propagandavlaag toonde de vakbond uitgehongerde kinderen en organiseerde ze een stoet waarbij Aalsterse arbeiders duizend broden en een koe naar de hongerige stakers in Wetteren brachten. In de Stationstraat werd de koe vereeuwigd op foto's om nadien te worden verwerkt tot stakerssoep. Van haar vel werd een vlag gemaakt", luidt het.

Om iedereen te laten kennismaken met deze gebeurtenis en het daaraan gelinkte culinaire erfgoed van de industriearbeiders tijdens de negentiende en twintigste eeuw, organiseert de cultuurdienst op dinsdag 18 november een avondvullend programma in cc Nova. Bij die gelegenheid zal chef-kok Guy Van Cauteren het feestmaal van de arbeiders van toen - ossenschenkel met Balegemse jenever en Gentse mosterd - bereiden. Uiteraard zullen ook foto's van de 'Koe van Wetteren' en de vlag te bewonderen zijn.(KS)

Meer informatie: Koe van Wetteren

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek