Kan bio-ethanol suikerfabriek van Veurne redden?

nieuws
De CD&V, die in Veurne in de meerderheid zit, roept alle partijen en belangengroepen op om mee het probleem van de sluiting van de suikerfabriek aan te pakken. CD&V wil onderzoeken of er bio-ethanol geproduceerd kan worden. Met de sluiting van de fabriek verliezen niet alleen de 77 personeelsleden hun job, maar ook heel wat transporteurs, loonwerkers en landbouwers uit de regio.
5 januari 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
De CD&V, die in Veurne in de meerderheid zit, roept alle partijen en belangengroepen op om mee het probleem van de sluiting van de suikerfabriek aan te pakken. CD&V wil onderzoeken of in de suikerfabriek bio-ethanol geproduceerd kan worden. Met de sluiting van de fabriek verliezen niet alleen de 77 personeelsleden hun job, maar ook heel wat transporteurs, loonwerkers en landbouwers uit de regio.

Door de hoge olieprijzen gaan er overal meer en meer stemmen op om alternatieven brandstoffen te halen uit de natuur en de landbouwproducten. Bio-ethanol is in feite vergiste suiker die eenvoudig gewonnen kan worden uit suikerbieten. Het is een alternatief voor benzine. In het buitenland rijden al heel wat bussen op bio-ethanol en een Europese richtlijn verplicht de lidstaten om tegen 2010 de norm van 5,75 procent biobrandstoffen te halen op het totaal van de verbruikte transportbrandstoffen.

Daarom wil CD&V bio-ethanol produceren in de suikerfabriek van Veurne. In dat geval zou zelfs een deel van de bestaande installaties op de terreinen van de suikerfabriek kunnen worden gebruikt. Met dit, maar nog andere voorstellen wil de CD&V proberen om Iscal Sugar de fabriek opnieuw te laten opstarten en meteen weer werkzekerheid geven aan de vele mensen die door de sluiting van de fabriek zijn getroffen. "Wij willen samen met Iscal Sugar ook op zoek gaan naar mogelijke investeerders" aldus CD&V-voorzitter Joël Claeys.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek