header.home link

Jagers lanceren meldpunt voor schade

Om de veiligheid van de jager te verhogen, lanceert Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) een online meldpunt schade en vandalisme.

3 juni 2021  – Laatste update 3 juni 2021 19:26
Lees meer over:
jacht-hond-jager-1250

In brand gestoken jachtkansels, gestolen wildcamera’s, zwerfvuil doelbewust gedumpt langs jachthutten: ook jagers ontsnappen niet aan beschadigingen en overlast in het buitengebied. Daarom lanceert Hubertus Vereniging Vlaanderen op haar website een meldpunt voor schade en vandalisme. Met het nieuwe initiatief kunnen jagers schade en vernieling van jachteigendommen rapporteren, verstoring in jachtrevieren aangeven, en collega-jagers waarschuwen voor stroperij en illegale vangactiviteiten in de buurt.

“De vraag naar een centraal meldpunt komt uit de sector zelf, want jagers voelen zich naar eigen zeggen steeds meer geviseerd door anti-jachtorganisaties en rabiate tegenstanders van wildbeheer, die soms driest te werk gaan”, vertelt Maarten Goethals, woordvoerder van HVV.

Door het systematisch ingeven van de inbreuken, wordt het fenomeen vooreerst inzichtelijk, hoopt de jachtvereniging. Lokale jachtgroepen kunnen vervolgens met de cijfers in de hand, als die bijvoorbeeld een veel geteisterde regio blootleggen, concrete stappen ondernemen, samen met politie en lokale overheden.

De jacht ligt soms onder vuur. Maar respect voor andermans eigendommen en fysieke integriteit blijft onontbeerlijk

Maarten Goethals - Hubertus Vereniging Vlaanderen

Het meldpunt bevat niet enkel een invulformulier, waar jagers, drijvers en bijzondere veldwachters een gedetailleerde beschrijving moeten ingeven van de vastgestelde schade, maar ook een publieke kaart, die voor iedereen zichtbaar is en waar alle meldingen op verschijnen. “Dat geeft op termijn in één oogopslag de omvang van het fenomeen weer, en toont door de verschillende icoontjes ook de meest voorkomende vormen van vandalisme”, aldus Goethals.

Met het meldpunt wil de organisatie de veiligheid verhogen van de jagers in het veld, en jachtsaboteurs, die zich vooral online lijken te organiseren, ontmoedigen. “De jacht ligt soms onder vuur. Maar respect voor andermans eigendommen en fysieke integriteit blijft onontbeerlijk”, besluit Goethals.

Meer info op de website van de Hubertus Vereniging.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek