Innovatieve mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

BioForum heeft bij Vlaamse varkenshouder José Metsu uit Poperinge een nieuw mobiel buitenstalsysteem geplaatst. Het gaat om het allereerste exemplaar van de innovatieve buitenhut die het dierenwelzijn bij biologische varkens moet verhogen. Zo is een gedeelte van de stal enkel toegankelijk voor biggen, waar ze de warmte kunnen opzoeken en geen risico lopen om geplet te worden door de zeug.

28 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 28 maart 2024 11:20
Lees meer over:
Buitenstal_Varken_Kraamhok_©Sophie Nuytten1

Dierenwelzijn

BioForum, de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw en voeding, installeert met het project PPILOW de eerste mobiele buitenstal voor biovarkens in Vlaanderen. Het innovatieve stalsysteem moet het welzijn van de dieren verhogen. Het stalmodel heeft volgens BioForum heel wat voordelen voor zowel de zeug en de biggen als voor de boer. “De bestaande kraamhutten zijn vaak klein en kunnen zo stress veroorzaken bij de dieren. De belangrijkste oorzaak van sterfte van biggen is gelinkt aan de beperkte ruimte: de zeug kan bij het neerliggen haar biggen verpletteren”, klinkt het bij BioForum. De innovatieve buitenhut bestaat uit een aparte kruipruimte, die enkel toegankelijk is voor de biggen. Op de plek kunnen de biggen de warmte opzoeken wanneer ze dat willen en bovendien zijn ze daar veilig voor verplettering door de zeug. “De zeug kan door de grotere stalruimte bovendien meer natuurlijk moedergedrag vertonen en beter contact leggen met haar biggen”, voegt BioForum toe.

RS22298_José Metsu ©Sophie Nuytten-12-lpr

Vlaamse bioboer José Metsu uit Poperinge, bij wie de eerste stal geplaatst is, is er alvast tevreden mee. “Dit nieuwe systeem is goed voor de dieren. Wat ook leuk is, is dat de klanten die hier vleespakketten komen halen de dieren zo ook te zien krijgen op de wei”, aldus de bioboer.

Door de hoogte van de mobiele buitenhut kan de landbouwer ook rechtstaan in de stal. “Zo bezorgt hij minder stress aan een zeug die aan het spenen is en is hij zelf ook veiliger voor het verdedigingsgedrag van het moederdier”, duidt BioForum. De stal kan verplaatst worden wanneer de wei rust nodig heeft.

PPILOW

De buitenhut kwam er dankzij het project PPILOW (Poultry and Pig Low-input and Organic production systems’ Welfare): een Europees onderzoeksproject dat het dierenwelzijn bij varkens en pluimvee, gehouden onder biologische condities en vrije-uitloopsystemen wil verbeteren. BioForum en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) zijn de Vlaamse partners van het project. Liên Romeyns, projectverantwoordelijke bij BioForum vzw: “De biologische sector wil blijven zoeken naar innovaties die het dierenwelzijn verhogen en op die manier nog meer aansluiten bij de biologische principes. Bovendien worden experimentele innovaties binnen het project direct in de praktijk toegepast. Door die resultaatgerichte aanpak is de impact van dit soort innovaties ook meteen groter.”

🎥#Veldvloggers: Buitenvarkens
Uitgelicht
Boerin Kathy houdt biologische buitenvarkens op de boerderij. "Onze dieren kunnen het hele jaar door in groep en buiten in de wei leven. De varkens zijn een kruising tussen en...
21 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / BioForum

Beeld: Sophie Nuytten

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek