header.home link

“In het betoog van de klimaatcoalitie ontbreekt de degelijke prijs voor de boer”

25 oktober 2022

“Boeren, boerinnen, landwerkers en hun organisaties liepen vooraan in de mars”, schrijft Boerenforum in een opiniestuk, “Zondag namen we samen met andere burgerorganisaties, producent en consument, het voortouw, we lieten onze stem horen dat landbouw en voedsel lijdt onder het negeren van de klimaatcrisis.”

Lees meer over:
boerenforum-1250

We zijn de eerstelijns slachtoffers in deze klimaatcrisis en vele boeren en boerinnen voelen zich ook in de hoek geduwd en onderdrukt door alles wat op ons afkomt. Absurde regelgeving, boekhoudkundige en wetenschappelijke becijferingen die nergens op slaan met als enige boodschap: “beste boer en boerin, in naam van de klimaatcrisis dien je wat je opbouwde onder druk van beleid en GLB nu te stoppen." Het zijn absoluut geen beste tijden voor de landbouwers; op geen enkel vlak.

Boeren die het vandaag al anders aanpakken, biologisch, kleinschalig, agro-ecologisch, met korte ketens, ... en al een "positieve impact" hebben op ons klimaat, op hun nauwe omgeving (mens en natuur) en op de voedselketen worden op geen enkel manier gewaardeerd.

Een tsunami aan burnouts bij deze gedreven landbouwers is op komst. Er moet steun komen om de transitie in de landbouw te versnellen, er moet steun komen om boer en boerin de financiële zekerheid te geven dat ze met een gerust hart uit het foute systeem kunnen stappen en tijd krijgen om met vallen en opstaan aan een nieuwe degelijke landbouw te gaan werken. Een agro-ecologische boerenlandbouw.

Wat we nog missen in het betoog van de klimaatcoalitie is de simpele maar fundamentele eis dat voedselproducenten een degelijk prijs dienen te krijgen voor degelijke voeding en voor hun degelijk werk op het land. Nee, geen eindeloze en onzekere subsidiestroom waar je steeds opnieuw winnaars en verliezers hebt. Maar een degelijk prijs voor het afgeleverde product dat gezond, degelijk, voedzaam, ... is. Met een degelijke prijs is het voor boerin en boer eindelijk haalbaar om op het land ook degelijk werk te leveren zonder roofbouw te moeten plegen op aarde, plant en dier. Een degelijk loon waardoor ze niet langer zichzelf en landwerkers dienen uit te buiten.

Voor boerenforum is het duidelijk. Als we iets willen doen voor het klimaat en de aarde leefbaar willen houden voor mens, dier en plant, ... dan zullen we in eerste plaats het kapitalistische systeem van onze huidige maatschappij moeten tackelen. "Grond voor voedsel" blijft onze slogan. Grond voor boer, boerin en landwerkers om degelijk voedsel te produceren in samenwerking met natuur en omgeving.

Allerlei subsidies en credits waar multinationals en investeerders toegang toe krijgen om zo zichzelf en hun firma klimaatneutraal te kunnen benoemen zijn niet de te volgen weg. Daarom zeggen wij nee tegen carboncredits, hier en in het Zuiden.

We moeten terug naar het gelijkheidsbeginsel, het primaire recht dat elke mens heeft op deze planeet: iedereen heeft recht op gezonde voeding. Alle subsidies die tot op vandaag naar de landbouw vloeiden, hebben nog steeds niet gezorgd dat "elke" consument degelijk voedsel op zijn bord krijgt en ook niet dat "elke" producent een degelijk prijs krijgt voor zijn noeste arbeid om voedsel te produceren in respect met aarde, natuur, omgeving, mens, ...

Wim Moyaert, coördinator Boerenforum, en Tijs Boelens, woordvoerder Boerenforum, schreven deze opinie naar aanleiding van de Klimaatbetoging van zondag.

Bron: Boerenforum

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek