"In China is plaats voor miljarden bomen"
nieuwsMet zijn zware erosieproblemen is China het land bij uitstek om tuinbouwartikelen aan de man te brengen. De overheid wil die erosie tegengaan door een massale aanplanting van bomen. Zo loopt er een herbebossingsproject in de Gobi-woestijn en ook de Olympische Spelen van 2008 in Peking bieden voor tuinbouwbedrijven heel wat mogelijkheden.
Ondanks deze enorme mogelijkheden lijkt de export naar het gebied niet zo vanzelfsprekend. Dat ondervond de Oost-Vlaamse boomplanterij Sylva. Toen het bedrjif starte met export en boomplanten in China, stootte het er op zoveel regels dat het voor één bedrijf moeilijk bleek om vaste voet te krijgen in een Aziatisch land. Daarop contacteerde het bedrijf andere Belgische tuinbouwbedrijven om een cluster te vormen. Na zeven maanden was de bedrijvengroep Flahort een feit.
De bedrijven binnen Flahort vullen elkaar aan en zijn geen concurrenten. "Je reikwijdte is groter wanner je met twaalf andere gerelateerde bedrijven samenwerkt. Als één van de bedrijven er bomen of andere planten exporteert, dan is daar natuurlijk ook potgrond voor nodig", vertelt exportmanager Jan Hendrik Van Der Tas van potgrondbedrijf Peltracom. "Zo werk je sneller en bereik je meer mensen. Als je alle contacten in je eentje moet leggen, kost dat een pak meer tijd en energie".
Tijdens de prinselijke handelsmissie naar China werden de eerste contacten gelegd met de Hanfeng Groep, de Chinese numeer één in tuinbouw en landschapsarchitectuur. Ondertussen werd een joint venture afgesloten. Op die manier worden de verkoopskanalen van de Chinese groep gecombineerd met de gespecialiseerde kennis van de Belgische bedrijven.
Bron: Het Nieuwblad en Het Laatste Nieuws
Bron: Het Nieuwblad en Het Laatste Nieuws