header.home link

ILVO wordt satelliet voor versnelling robotica in agrofoodketen

22 september 2022

De komende vijf jaar mag ILVO mee gestalte geven aan een Europese Test- en Experimenteerfaciliteit (TEF) om de toepassingen van artificiële intelligentie en robotica in de landbouw een boost te geven. Met het project is vijf miljoen euro gemoeid.

Lees meer over:

De Test- en Experimenteerfaciliteit zal in 8 landen satellieten hebben. In totaal is er 60 miljoen euro budget voorzien, geld vanuit Europa, aangevuld met middelen van de lidstaten. Het project moet er voor zorgen dat kleinere technologie-ontwikkelaars sneller hun systemen kunnen testen en marktklaar maken. Jürgen Vangeyte, wetenschappelijk directeur van ILVO-Agrifood technology: “Vanaf 2023 gaan ontwikkelaars van AI-systemen en robots via ons een belangrijke technische en financiële stimulans krijgen om hun bijna-marktklare producten succesvol te testen, te finaliseren en te implementeren in de agrofoodsector.”

De Vlaamse AI-initiatieven en robot-prototypes zullen kunnen profiteren van de kennisdeling in een groot Europees netwerk. Zoals bij veel Europese projecten wordt er gewerkt met deliverables. Vangeyte: “We moeten minstens 10.000 A.I en robotica ontwikkelingen begeleiden in samenwerking met private partners, minstens 1000 toepassingen moeten naar een marktklaar niveau worden getild. Minstens 75 procent van de ondersteuning moet naar KMO’s gaan en 25 procent van de projecten moet een transnationaal kenmerkt bezitten.”

In de praktijk zal het TEF een aanzienlijke uitbreiding betekenen van het team Agrifood Technology op het ILVO. Daar bestaan alvast de contacten en de bruggen naar bestaande Vlaamse en Europese machine- en algoritmebouwers. De start van het project is gepland voor het begin van 2023.

Bron: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek