nieuws

Illegale vleeshandel bijna nooit vervolgd

nieuws
De illegale vleeshandel wordt bijna nooit vervolgd. Amper één procent van de zaken komt voor de strafrechter. Dat antwoordde minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) op een schriftelijke vraag van senator Hugo Vandenberghe (CD&V). Op illegale vleeshandel staat tussen 3 maanden en 1 jaar cel. Die straffen zijn niet hoog en dan wordt nog twee derde van de zaken gewoon geseponeerd. Meestal volgt er wel een administratieve boete.
8 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De illegale vleeshandel wordt bijna nooit vervolgd. Amper één procent van de zaken komt voor de strafrechter. Dat antwoordde minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) op een schriftelijke vraag van senator Hugo Vandenberghe (CD&V). Vlees mag in België niet worden vervoerd als het niet gekeurd is door een veearts. Zo wil de overheid voorkomen dat bedorven vlees op het bord van de consument belandt.

De parketten krijgen over illegale vleeshandel slechts weinig zaken binnen: 394 in 2003 en 299 in 2004, een daling met 25 procent. Bijna de helft van die zaken betreft het illegaal vervoer van vlees, 40 procent gaat over gesjoemel bij de keuring en de verhandeling van vlees en 11,7 procent over illegaal vervoer en gesjoemel bij de keuring van gevogelte, konijn en wild. Bij deze misdrijven waren 274 verdachten betrokken. In een zesde van de gevallen vindt men de daders gewoon niet.

Uiteindelijk zijn in 2004 slechts drie dossiers (of 1 procent) naar de strafrechter verwezen. Op illegale vleeshandel staat tussen 3 maanden en 1 jaar cel. Die straffen zijn niet hoog en dan wordt nog twee derde van de zaken gewoon geseponeerd. Meestal volgt er wel een administratieve boete. De bereidheid om te vervolgen daalt zelfs: in 2003 werd 5,5 procent van de dossiers (21 zaken) vervolgd, in 2004 dus nog 1 procent.

Onkelinx zegt dat het multidisciplinaire karakter van het opsporings- en vervolgingsbeleid verder wordt uitgebouwd. Er wordt hierover momenteel overlegd tussen de politie, de hormonencel en het Voedselagentschap. Ook op internationaal niveau wordt overleg gepleegd om de vleesfraude harder aan te pakken.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek