nieuws

Herrie bij melkproducenten in Oostkantons

nieuws
De melkproducenten uit de Oostkantons mogen van de Waalse minister van Landbouw Benoît Lutgen (cdH) zes maanden lang rechtstreeks handel voeren met een Duitse melkerij. De melkveehouders trokken zich terug uit hun coöperatie om rechtstreeks te kunnen werken met de Milch-Union Hochefeil. In juni wordt de beslissing herbekeken.
2 januari 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
De melkproducenten uit de Oostkantons mogen van de Waalse minister van Landbouw Benoît Lutgen (cdH) zes maanden lang rechtstreeks handel voeren met een Duitse melkerij. De melkveehouders trokken zich terug uit hun coöperatie om rechtstreeks te kunnen werken met de Milch-Union Hocheifel. In juni wordt de beslissing herbekeken.

In juni van dit jaar besloten 127 landbouwers om de coöperatie 'Molkereigenossenschaft Büllingen-St.Vith' die 470 melkveehouders verenigt, te verlaten omdat er volgens hen sprake was van financiële onregelmatigheden. Daarom besloten ze om rechtstreeks met Duitsland handel te voeren, zonder tussenkomst van hun coöperatie.

Voor dat daadwerkelijk kon gebeuren, moest de Waalse minister van Landbouw de toestemming geven aan de Duitse melkerij, maar toen die geen beslissing nam, dreigden de melkveehouders ermee om hun melk vanaf 1 januari 2006 te laten wegvloeien. Vrijdagavond gaf de Waalse landbouwminister alsnog zijn akkoord voor zes maanden.

De Waalse landbouwfederatie FWA is niet te spreken over die toelating. "Er is geen sprake van fraude bij de coöperatie en het dreigement om melk weg te gooien, is pure chantage", aldus secretaris-generaal Jean-Pierre Champagne. Volgens hem zijn er ook politieke belangen mee gemoeid, aangezien de groep geleid zou worden door een veertigtal voorstanders van de aanhechting bij Duitsland.

Champagne denkt ook dat de Duitse melkerij er wil voor zorgen dat de coöperatie in de Oostkantons verdwijnt. "De coöperatie heeft een akkoord met de melkerij dat zegt dat die laatste de volledige melkproductie moet aanvaarden. Dat akkoord slaat niet op de afgescheurde melkproducenten, dus heeft de Duitse melkerij er alle belang bij dat de coöperatie verdwijnt". Erwin Murges, voorzitter van de MGBS, treedt Champagne daarin bij. Hij vreest dat de melkerij alle leden uit de coöperatie wil doen vertrekken, zodat er uiteindelijk een einde aan het akkoord tussen de coöperatie en de melkerij gemaakt moet worden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek