Helpt vezelrijke voeding toch niet tegen darmkanker?
nieuwsOnderzoekers van de Harvard School of Public Health in Boston en andere instituten hebben nu dertien dergelijke studies onder de loep genomen, en alle resultaten aan een nieuwe analyse onderworpen. Die omvatten alles samen meer dan 700.000 mannen en vrouwen, in Europa en de Verenigde Staten, die zes tot twintig jaar lang gevolgd werden.
In eerste instantie bleek die meta-analyse de goede raad te bevestigen: wie veel vezels at, had een lager risico op dikkedarmkanker. Maar als rekening werd gehouden met de mate waarin de onderzochte personen vitaminen of foliumzuur slikten, of veel rood vlees, volle melk of alcohol gebruikten, bleek er geen zuiver verband tussen vezelconsumptie en dikkedarmkanker.
"Maar dat neemt niet weg dat een dieet rijk aan plantenvezels aan te raden blijft, omdat het samengaat met een lager risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten en suikerziekte'', schrijven onderzoeker Yikyung Park en zijn collega's. Volgens John Baron van de Amerikaanse Dartmouth Medical School is over de relatie tussen darmkanker en voedingsvezels het laatste woord nog niet gezegd, en blijven er ook aanwijzingen voor een positief effect in de relatie tot darmkanker.
Bron: De Standaard