nieuws

"Haver net zo geschikt om brood te bakken"

nieuws
Haver is geschikt om brood van te bakken. Het brood heeft een wat bittere smaak die kan verdwijnen door andere rassen te telen. "Het visu­ele aspect, de textuur en struc­tuur waren minstens gelijkwaardig aan brood op basis van tarwe. Ook de smaak was prima". Dat stellen twee studenten van de lerarenopleiding Consumptie­ve Technieken in Wageningen in een onderzoek naar de geschikt­heid van haver voor brood. Haver - qua areaal een klein gewas - wordt nu vooral gebruikt als grondstof voor veevoer.
31 juli 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:04
Haver is geschikt om brood van te bakken. Het brood heeft een wat bittere smaak die kan verdwijnen door andere rassen te telen. Dat stellen twee studenten van de lerarenopleiding Consumptie­ve Technieken in Wageningen in een onderzoek naar de geschiktheid van haver voor brood. Haver - qua areaal een klein gewas - wordt nu vooral gebruikt als grondstof voor veevoer.

De Nederlandse studenten Michael de Wit en Michael van Santen onderzoch­ten veertien soorten haver op de geschiktheid als grondstof voor brood. "Ons doel was een ver­koopbaar brood te bakken van 100 procent haver, dat gelijkwaardig is aan tarwebrood", stellen de stu­denten in het tijdschrift Bakkers­wereld. Ze melden dat dit is gelukt.

"Het Nederlands Bakkerij Centrum heeft het haverbrood onderzocht en beoordeeld met een 7. Het visu­ele aspect, de textuur en struc­tuur waren minstens gelijkwaar­dig aan brood op basis van tarwe. Ook de smaak was prima". De studenten zelf noemen de smaak ongebruikelijk. "Haver geeft een karakteristieke bittere bijsmaak. In de toekomst komen er rassen die dat niet meer heb­ben". Ze vinden haverbrood een ver­rijking voor de markt. "Haver is voedzaam en speelt in op de ge­zonde consument", aldus de onderzoeksstudenten.(MP)

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek