Havenschepen wil in overleg gaan met Nederlandse provincies over vergunning Ineos

Havenschepen en voorzitter van de Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder (N-VA) heeft opgeroepen om niet naar de rechtbank te stappen tegen de ethaankraker van chemiebedrijf Ineos. Dat deed ze tijdens de voorstelling van de jaarresultaten van de haven woensdag. Binnenkort wil de havenschepen gaan samenzitten met de Nederlandse provinciebesturen over Ineos.

10 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 10 januari 2024 17:04
Lees meer over:
Ineos ethaankraker Project One_Ineos

Noord-Brabant en Zeeland

De oproep is vooral gericht tot de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland. Het was de provincie Noord-Brabant die er vorig jaar in slaagde om de omgevingsvergunning van de ethaankraker tijdelijk te vernietigen via de rechtbank. De provincie meende toen dat de stikstofuitstoot van de kraker slecht zou zijn voor een nabijgelegen natuurgebied. 

In Nederland kunnen ze voorlopig niks kwijt over mogelijke beroepsprocedures omdat ze de nieuwe omgevingsvergunning "nog aan het bestuderen" zijn. Ook diverse ngo's, met ClientEarth op kop, beraden zich momenteel over juridische stappen tegen de nieuwe vergunning die zondag werd afgeleverd door minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). 

De Ridder heeft volgende week overleg gepland met de Nederlandse provinciebesturen over Ineos. Nederland heeft in de toekomst diverse projecten waarbij Vlaanderen betrokken is. Mogelijk tracht men binnen die verschillende investeringsprojecten een compromis te bereiken zonder rechter. Over de stemming van het stikstofdecreet eind deze maand in het parlement, reageert de havenschepen erg hoopvol.

Goederenoverslag haven daalt

De Ridder deed die uitspraken bij de voorstelling van de jaarresultaten van Port of Antwerp-Bruges. De goederenoverslag bedroeg in 2023 271 miljoen ton, een daling van 5,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. “Dat 2023 geen topjaar zou worden, zagen we al langer aankomen”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Bruges. Toch wil hij niet gezegd hebben dat het een slecht jaar was. “De andere havens, die binnenkort ook hun cijfers zullen bekendmaken, zijn er slechter aan toe dan ons. Onze haven blijft in deze moeilijke tijden overeind wegens de betrouwbaarheid en efficiëntie van onze nautische keten.”

De havenbaas is vastbesloten om - ondanks het woelig vaarwater - in de toekomst aantrekkelijk te blijven voor investeerders en een pioniersrol als duurzame haven te blijven spelen. “Rechtszekerheid is daarbij cruciaal”, zegt Vandermeiren, verwijzend naar het gebakkelei over een stikstofdecreet. “We verwachten dan ook van de overheid snel duidelijkheid over een werkbaar vergunningenkader en correcte voorwaarden om als bedrijf te kunnen blijven functioneren en als topplatform investeringen te kunnen blijven aantrekken.”

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek