Handelsoverschot in Vlaamse agrosector klimt naar recordhoogte
nieuwsHet handelsoverschot in de Vlaamse agrosector stijgt naar een historisch hoogtepunt van 10,8 miljard euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Vlaanderen registreert vooral een handelsoverschot bij producten als aardappelbereidingen en vers vlees, maar ook bij bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Ruim de helft van onze agrohandel gebeurt met buurlanden.
Handelsoverschot
Met de uitvoer van 55,7 miljard euro en de invoer 44,9 miljard euro in 2023 bereikt het handelsoverschot in de Vlaamse agrosector een absoluut hoogtepunt. Het overschot klimt daarbij van 7,5 miljard euro in 2022 naar 10,8 miljard euro in 2023. Hierdoor verstevigt Vlaanderen zijn prominente positie als netto-exporteur van landbouwproducten.

In 2022 kende de handel een sterke stijging van 20 procent onder invloed van de torenhoge inflatie. 2023 tekent geen zo'n sterke groeicijfers op, maar de handel blijft wel stijgen. In vergelijking met 2022 stijgt de uitvoer van agrarische producten (+3,5), en daalt de invoer (-3,2%). In vergelijking met 2014 is de in- en uitvoer met meer dan de helft toegenomen en is het overschot driemaal zo groot.
Op productniveau noteert Vlaanderen een fors handelsoverschot bij producten als aardappelbereidingen, vers vlees, cacaoproducten, banketbakkerswerk, landbouwwerktuigen, bier, diepvriesgroenten, margarine, bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Een aanzienlijk handelstekort kan opgemerkt worden bij granen (tarwe, gerst en maïs), oliezaden (koolzaad en soja), oliën, vis en zeevruchten, koffie en wijn.
Akkerbouw
De agrohandel kan opgedeeld worden in vijf productcategorieën: akkerbouwproducten, tuinbouwproducten, dierlijke producten, agro-industriële producten zoals bestrijdingsmiddelen, landbouwmaterieel en meststoffen. De laatste categorie zijn andere producten zoals vis, schaal- en weekdieren, dranken, oliën en vetten, veevoeders.
Met een uitvoer van 22,3 miljard euro en een invoer van 19,4 miljard euro zijn de akkerbouwproducten met voorsprong de belangrijkste productgroep voor de agrohandel. Het is een brede categorie met basisproducten als granen en oliehoudende zaden, uitheemse producten (koffiebonen, rijst en cacao), en verwerkte producten (deegwaren, koekjes en chocolade). De export klom bij deze producten tegenover 2022 aanzienlijk, terwijl de import constant gebleven is. Hierdoor ontstond voor een handelsoverschot van 2,9 miljard euro bij de Vlaamse akkerbouwproducten. In 2022 had deze categorie nog een beperkt tekort van 40 miljoen euro, onder invloed van de stijgende prijzen voor granen, oliezaden en andere inputs voor de landbouw en agrovoedingsindustrie.
Op de tweede en derde plaatst staan respectievelijk de dierlijke producten (+2,6 miljard euro) en de agro-industriële producten (+2,3 miljard euro). Ook de overige producten (+2,0 miljard euro) en de tuinbouwproducten (+1,1 miljard euro) dragen sterk bij tot het Vlaamse agrohandelsoverschot.
“Agrovoedingssector creëert meerwaarde”
“Het totale positieve saldo wijst erop dat de Vlaamse agrovoedingssector meerwaarde creëert”, stelt het agentschap. “We voeren veel onbewerkte bulkproducten in zoals bijvoorbeeld aardappelen, cacao, tarwe, gerst, soja en levende dieren en voeren in meer of mindere mate verwerkte producten uit zoals diepvriesfrieten, chocolade, koekjes, bier, zuivel en vlees.” Het agentschap duidt verder dat Vlaanderen een doorvoerregio is. Veel producten worden door andere Europese landen in- en uitgevoerd via de Vlaamse havens. De Vlaamse export bestaat zo voor een belangrijk deel uit geïmporteerde producten die hier al dan niet worden verwerkt en daarna opnieuw worden geëxporteerd.

Europese agro-export bloeit dankzij dure olijven
27 juni 2024De Vlaamse agrarische handel gebeurt vooral met de buurlanden. In 2023 waren de buurlanden (zonder het Verenigd Koninkrijk) goed voor 58 procent van de invoer in het Vlaamse gewest en 53 procent van de uitvoer uit het Vlaamse gewest. Frankrijk is met een exportwaarde van 10,4 miljard euro onze voornaamste afzetmarkt, op de voet gevolgd door Nederland met 10,2 miljard euro. Nederland exporteert dan weer voor 13,6 miljard euro aan agrohandelsproducten naar Vlaanderen en is met 30 procent van de invoerwaarde veruit onze belangrijkste leverancier.
De agrarische producten waren in 2023 goed voor 10,8 procent van de totale import en 14,8 procent van de totale export van het Vlaamse gewest. Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt dan weer respectievelijk 86,5 procent en 84,8 procent. Vlaanderen is ook een vooraanstaande speler in de Europese agrohandel. Het aandeel van Vlaanderen in de EU bedraagt 6,2 procent bij de invoer van agrarische producten en 7,1 procent bij de uitvoer ervan.

Bron: Eigen berichtgeving