Groene Kring lanceert project ‘landmobiliteit’ voor overnemers en overlaters van landbouwbedrijven

De vereniging voor jonge land- en tuinbouwers Groene Kring lanceert het project ‘Landmobiliteit’, een platform voor de overname van landbouwbedrijven. Concreet wil men overlaters en potentiële overnemers samenbrengen en begeleiden in het proces. 

31 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 juli 2023 19:25
Lees meer over:
tractor-akkerbouw-overname-ploeg-1250

De meeste landbouwers laten hun bedrijf na aan een familielid, maar in praktijk lukt dit steeds minder. 88 procent van alle landbouwers ouder dan 50 jaar heeft geen opvolger. Tegelijk is het voor veel beginnende boeren erg moeilijk om een bedrijf op te starten, zeker wanneer men niet kan berusten op het werk van vorige generaties. Daarom wil Groene Kring deze twee groepen samenbrengen. 

Overnemers en overlaters van landbouwbedrijven kunnen zich vanaf oktober aanmelden via het project Landmobiliteit, dat ook gesteund wordt door de Vlaamse overheid. Aan de hand van een persoonlijk traject wordt er gekeken welke bedrijfsoverdrachten mogelijk zijn. “Omdat zo’n bedrijfsovername een grote impact heeft op het leven van zowel de overnemer als overlater, wordt er niet over één nacht ijs gegaan”, meldt Groene Kring. “Zowel het begeleidings-, het koppel-, als het natraject verlopen volledig op het tempo van de deelnemers. 

“De generatiewissel is een grote uitdaging in de land- en tuinbouw. Met dit project willen we ervoor zorgen dat meer jongeren kunnen instappen in deze mooie sector”, zegt Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van Groene Kring. “Daarbij gaan we stap –voor stap te werk. Goede begeleiding en ondersteuning bij het matchen staat voorop. Wij willen overnames die werken voor overnemer en overlater”, vult Pieter Coopmans, die het project Landmobiliteit begeleidt, aan.  

De start van het project, waarbij overnemers en overlaters zich kunnen aanmelden, staat dit najaar gepland. Maar geïnteresseerden kunnen nu al in actie schieten. Projectmedewerker Pieter Coopmans is op zoek naar interessante cases, ideeën, reacties of organisaties, die graag mee willen denken over de werking van het platform. Alle input is welkom via pieter.coopmans@groenekring.be. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek