Gezond Parmalat opnieuw naar de beurs
nieuwsDe grootste fraudezaak uit de Italiaanse geschiedenis begon de laatste dagen van 2003 en mondde uit in een faillissement voor het bedrijf met 33.000 medewerkers. Parmalat bleek een gat in de boekhouding te hebben van 14,5 miljard euro, gecreëerd door het management dat de jarenlang toenemende schulden slechts met frauduleuze handelingen wist te verhullen. Ook werd duidelijk dat Parmalat met behulp van de Camorra, de maffia in Napels, een marktmonopolie voor melkproducten verdedigde.
Bestuursvoorzitter Calisto Tanzi, financieel directeur Fausto Tonna, advocaat Gian Paolo Zini en andere medewerkers zitten inmiddels een in huisarrest omgezette gevangenisstraf uit. De resten van Parmalat zijn de afgelopen 21 maanden bijeengehouden door Enrico Bondi, de door de regering aangestelde bewindvoerder. Hij lapte het bedrijf weer op en brengt het nu naar de beurs.
De beursgang van Parmalat moet de schuldeisers van het zuivelhuis, onder wie zo'n honderdduizend particulieren, tevreden stellen. Zij krijgen aandelen van een bedrijf zonder schulden. Bondi heeft Parmalat ook geherstructureerd. Van de 130 merken zijn er nog dertig over. Dat is geheel in de lijn met andere voedingsconcerns, zoals Unilever en Procter & Gamble, die het aantal merken beperken.
Parmalat is nog maar actief in twaalf landen. Dat waren er tot eind 2003 dertig. De jaaromzet is ongeveer 3,5 miljard euro, de helft van vroeger. Het bedrijfsresultaat ligt veel hoger. Parmalat maakte tot 2003 vooral winst dankzij financiële transacties en niet door de verkoop van pakken melk, vruchtensapjes en koekjes. Ook het personeelsbestand werd inmiddels teruggebracht van 33.000 tot 20.000 werknemers. Als de beursgang slaagt, moeten de nieuwe aandeelhouders een bestuur kiezen dat dan eind november de taken van Bondi overneemt.
Bron: De Tijd