header.home link

Geval van gekkekoeienziekte ontdekt in Verenigd Koninkrijk

19 september 2021

Op een boerderij in Somerset in het zuidwesten van Engeland is een geval van gekkekoeienziekte (BSE) ontdekt, zo bevestigen de Britse gezondheidsautoriteiten. Maar volgens het agentschap APHA is er geen enkel risico voor de volksgezondheid. Het dier is dood en werd verwijderd van de boerderij, klinkt het.

Lees meer over:
koe-neus-1250

Uit voorzorg werden er wel een aantal maatregelen genomen, zoals het beperken van veetransport in de regio. Die maatregelen gelden tot het onderzoek heeft uitgewezen waar de oorzaak van de besmetting vandaan komt. "Het gaat om een standaardprocedure, die ook bewijst dat ons toezichtsysteem werkt", verklaarde hoofdveearts Christine Middlemiss.

Sinds 2014 werden er 5 gevallen van BSE ontdekt in het VK. Het ging telkens om dode dieren die niet bestemd waren voor de voedselketen en dus ook geen risico vormden voor het grote publiek. Bij elke besmetting moet de Wereldgezondheidsorganisatie voor dieren worden verwittigd, en ook de handelspartners worden op de hoogte gesteld. Maar de uitvoer van rundsvlees uit het Verenigd Koninkrijk is niet getroffen.

Einde jaren 1990 woedde er wel een zware crisis van dollekoeienziekte in het Verenigd Koninkrijk, waarbij miljoenen runderen moesten worden vernietigd. BSE ligt aan de basis van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij de mens. In het Verenigd Koninkrijk stierven van 1995 tot 2016 178 mensen aan die ziekte.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek