Getuigenverklaringen op proces militanten tegen GGO's
nieuwsTer verdediging van de verdachte militanten spraken Jean-Pierre Berlan, een Franse onderzoeker van het INRA (Institut National de Recherche Agronomique), en Michel Tibbon-Cornillot, een Franse wetenschapper. Volgens hen houdt de teelt van genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen gevaren in, zeker als de teelten in open veld gecultiveerd worden. De twee getuigen stelden ook de pogingen tot lobbying door Monsanto aan de kaak.
Hun woorden werden kracht bijgezet door de getuigenissen van twee landbouwers, een Canadees en een Fransman. Beiden zagen hun velden geleidelijk aan vernield door zaden van GGO's. Een van de landbouwers, Percy Schmeiser, verwees naar een zaak waarbij hij voor het Hooggerechtshof in Canada door Monsanto vervolgd werd voor diefstal van hun technologie. Op zijn veld groeide genetisch gemanipuleerd koolzaad terwijl hij het door Monsanto opgelegde aankoopcontract van het zaad niet had getekend. Schmeiser ontkent dat hij zelf het gewas plantte of bemestte. Volgens hem zijn de experimenten met GGO's in 'laboratoria' in open veld de oorzaak van de teeltbesmetting.
De feiten waarvoor de dertien militanten in Namen terechtstaan, dateren van 7 mei 2000. In het kader van een anti-GGO-sensibiliseringsdag waaraan verscheidene honderden mensen deelnamen, klommen zo'n 200 mensen over het hek van een boerderij van Monsanto in Fernelmont. De activisten liepen over de velden en vertrappelden er planten. De rechtbank houdt in het dossier drie betichtingen aan: diefstal van eigendom, verbreking van de omheining en "boosaardige" vernieling van teelten.
Van de mensen die de boerderij van Monsanto betraden, konden er dertien worden geïdentificeerd. De meesten erkennen de materiële schade die ze hebben aangericht, maar rechtvaardigen hun daad omdat ze meeliepen in een betoging tegen GGO's. Volgens hen zijn deze betogingen, hoewel illegaal, nodig om de publieke opinie wakker te schudden en de mensen te wijzen op de grote milieu- en socio-economische schade die GGO's kunnen toebrengen. Ze zijn er dan ook van overtuigd dat ze handelden om de bevolking te waarschuwen en om symbolisch te protesteren tegen GGO's.
Monsanto heeft zich in het proces burgerlijke partij gesteld en eist een vergoeding van 90.000 euro. De pleidooien worden gehouden op 17 november.
Bron: Belga