nieuws

Genetische spitstechnologie levert gezondere tomaten

nieuws
Genetisch gewijzigde tomaten met extra veel carotenoïden en flavonoïden zijn gezonder dan gewone tomaten en nog lekkerder ook. Dat beweert de Franse onderzoeker Chris Bowler, die een onderzoeksproject met dergelijke tomaten leidt. Officieel zijn de gewijzigde tomaten nog niet klaar voor smaaktests, maar nieuwsgierige collega's van het lab zijn enthousiast over hun experimentele waarnemingen.
15 juni 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
Genetisch gewijzigde tomaten met extra veel carotenoïden en flavonoïden zijn gezonder dan gewone tomaten en nog lekkerder ook. Dat beweert althans Chris Bowler van het Franse Centre National de la Recherche Scientifique, die een onderzoeksproject met dergelijke tomaten leidt. Officieel zijn de gewijzigde tomaten nog niet klaar voor smaaktests, maar de nieuwsgierige collega's van het lab zijn enthousiast over hun experimentele waarnemingen.

Bowler gelooft in de commerciële toepassingsmogelijkheden voor GGO-tomaten. Voor zijn onderzoeksproject werkt hij samen met Seminis, een internationaal zaadbedrijf dat veertig procent van de markt voor tomatenzaden beheerst en dat onlangs is gekocht door Monsanto. Bijzonder aan de tomaten is dat ze door één genetische wijziging een hele reeks gezonde stoffen in sterk verhoogde hoeveelheden aanmaken en dat de normale groei en de productiviteit van de plant daar niet door verstoord worden.

Bovendien zijn de toegevoegde en versleutelde genetische elementen uit tomatenplanten afkomstig en niet uit een ander organisme zoals bijvoorbeeld een bacterie. Dat kan de publieke aanvaarding bevorderen. Bowler maakte gebruik van het concept van metabolic engineering, wat betekent dat hij rechtstreeks ingreep in de genetische regelmechanismen die de aanmaak van een heleboel stoffen sturen.

Door een genetische rem in de tomaten uit te schakelen, verkreeg hij tomaten die onder invloed van licht extra veel kleurpigmenten maken. En die bevatten tot dubbel zoveel bèta-caroteen, lycopeen en flavonoïden. Dat zijn antioxidantia die hartziekten, kankers en veroudering zouden tegengaan. Ook van andere nuttige inhoudstoffen, zoals tocoferol, fytosterolen en luteïne, heeft Bowler onderzocht of er een toename is, "en het ziet er veelbelovend uit", zei hij onlangs op een conferentie in Rome.

Bij sommige klassiek veredelde tomaten is een gelijkaardige genetische afwijking aangetroffen. Die vruchten zijn, net als de gewijzigde tomaten, extra donker van kleur. Maar bij die variant is de pigmentvorming in de hele plant verhoogd, waardoor de planten meestal kleiner blijven en minder vruchten dragen. Dat euvel doet zich niet voor bij de genetisch gewijzigde tomaten.

Lees ook: Interview: Kim De Rijck (De Standaard): "Toelatingsprocedure voor genteelten moet strenger"

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek