nieuws

Gemodificeerde erwt veroorzaakt allergie bij muizen

nieuws
Een project dat al een decennium loopt om genetisch gemanipuleerde erwten te ontwikkelen met een resistentie tegen ongedierte, is opgegeven nadat bij tests is gebleken dat muizen er schade van ondervonden. Dat heeft het populair-wetenschappelijk blad New Scientist op zijn website gemeld. Het onderzoek draait rond de doperwt (pisum sativum) die te lijden kan krijgen van de erwtenkever. Het diertje kan hele oogsten vernietigen.
22 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Een project dat al een decennium loopt om genetisch gemanipuleerde erwten te ontwikkelen met een resistentie tegen ongedierte, is opgegeven nadat bij tests is gebleken dat muizen er schade van ondervonden. Dat heeft het populair-wetenschappelijk blad New Scientist op zijn website gemeld. Het onderzoek draait rond de doperwt (pisum sativum) die te lijden kan krijgen van de erwtenkever. Het diertje kan hele oogsten vernietigen.

Onderzoekers van de CSIRO Plant Industry hadden gehoopt de doperwten resistent tegen de kever te maken door het eiwit alpha-amylase inhibator-1 eraan toe te voegen. De gewone erwt (phaseolus vulgaris) bevat dit eiwit. Het verhindert de activiteit van alpha-amylase, een enzyme dat de erwtenkevers gebruiken om zetmeel te degusteren.

De redenering luidde dan ook dat de diertjes zouden sterven door het eiwit op te eten en aldus geen grote schade meer aan de oogst zouden toebrengen. Testen toonden effectief aan dat genetisch gewijzigde dorperwten bijna helemaal resistent waren aan de erwtenkevers.

Daarop werd onderzocht of er ongewenste neveneffecten zouden kunnen ontstaan bij muizen die de gewijzigde doperwt aten. Het antwoord was ja. Zij ontwikkelden specifieke anti-lichamen op het eiwit. Knaagdieren die daarop via een injectie het gezuiverde eiwit in het bloed kregen ingespoten, vertoonden een hypergevoelige allergische reactie op de huid. Zij die het hadden ingeademd, vertoonden milde longschade. Het effect was hetzelfde, of de erwt nu gekookt was of niet.

De mogelijke verklaring is dat de moleculaire structuur van het eiwit lichtjes was veranderd nadat het in de doperwt was geplaatst. En dat heeft volgens de onderzoekers dan weer te maken hebben met de manier waarop beide planten eiwitten aanmaken. Aaangehaald door de New Scientist, sluit Paul Foster van de Australische Nationale Universiteit in Canberra niet uit dat ook bij andere planten met andere genen verschillen in de eiwitsynthese kunnen optreden. "Elk nieuw genetisch gemanipuleerd voedsel dient dus zorgvuldig te worden geëvalueerd op potentiële effecten voor de gezondheid", luidt het.

Bron: Belga</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek