'Gekanteld bos' van Sylva valt in prijzen op Floraliën

'Het gekantelde bos’ van boomkwekerij Sylva uit Waarschoot heeft op de Gentse Floraliën twee prijzen in de wacht gesleept. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen vindt de stand van Sylva de meest artistieke stand en VLAM heeft hem uitgeroepen tot meest originele voorstelling van de sierteeltproducten.
20 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

'Het gekantelde bos’ van boomkwekerij Sylva uit Waarschoot heeft op de Gentse Floraliën twee prijzen in de wacht gesleept. Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen vindt de stand van Sylva de meest artistieke stand en VLAM heeft hem uitgeroepen tot meest originele voorstelling van de sierteeltproducten. “Ook de binnenlandse en buitenlandse pers noemt onze stand vernieuwend”, klinkt het bij Sylva.

De stand van boomkwekerij Sylva is dan ook heel bijzonder. “We wilden tonen dat de wortels van de sierteelt in de bosbouw liggen. Daarom wilden we absoluut de wortels van de planten tonen”, legt ontwerper Olivier Standaert uit. “Aanvankelijk wilden we eerst een op en neer bewegend platform bouwen, maar dat mocht niet van de organisatie. En dus rijpte het idee om de stand te kantelen”.

Zaakvoerder van Sylva, Marc Van Hulle, liet een grote rechtopstaande staalstructuur van 14 meter lang op 4 meter hoog bouwen. Daarin werden bomen, struiken en haagplanten geplaatst waarbij de wortels door de staalstructuur kwamen te steken. “In totaal gebruikten we meer dan 5.000 stuks jonge bosbomen om de structuur te vullen. Het gaat allemaal om inheemse planten zoals esdoorn, hulst, kardinaalmuts en varens”, aldus Van Hulle die vorig jaar werd uitgeroepen tot ‘Wereldsierteler van het jaar’.

Om het horizontale effect te versterken, werd een 150 m² grote vijver geplaatst onder de constructie van het ‘gekantelde bos’, waardoor een spiegel wordt gecreëerd met dieptezicht. “Eenvoudig en toch bijzonder”, vat Van Hulle samen. En dat lijken ook de bezoekers van de Gentse Floraliën te vinden. “Ze staan vol bewondering voor onze stand. Ook de pers noemt onze stand vernieuwend”, aldus de fiere zaakvoerder van Sylva.

Nu wordt die bewondering ook geformaliseerd met prijzen. De stand van Sylva kreeg de Grote prijs van het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen. De provincie vindt ‘het gekantelde bos’ de meest artistieke stand die een exposant uit de provincie dit jaar had uitgewerkt. En ook VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, bekroonde de stand als de meest originele voorstelling van sierteeltproducten.

Van Hulle is bijzonder tevreden met die erkenning. “Bosboomkwekerijen zijn door het feit dat zij nooit mooie bloemen ontwikkelen moeilijk te presenteren. Door onze originele presentatie hebben wij bewezen dat er door creatief te werken met sierteeltproducten onbegrensde mogelijkheden zijn voor innovatie”, klinkt het.

Bron: Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek