nieuws

"Geheim rapport Monsanto bevestigt gevaar GGO's"

nieuws
De organen van ratten die genetisch gewijzigde MON 863-maïs te eten krijgen, vertonen na een tijdje ernstige afwijkingen. Dat blijkt uit een geheim rapport van GGO-gigant Monsanto, zo onthult The Independent on Sunday. Het volledige rapport wil Monsanto niet vrijgeven omdat het "vertrouwelijke bedrijfsinformatie" bevat.
23 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De organen van ratten die genetisch gewijzigde MON 863-maïs te eten krijgen, vertonen na een tijdje ernstige afwijkingen. Dat blijkt uit een geheim rapport van GGO-gigant Monsanto, zo onthult The Independent on Sunday. De gezondheid van de ratten werd door het GGO-voedsel zodanig aangetast dat wel gevreesd moet worden voor schadelijke effecten bij de mens, luidt het. Het volledige rapport wil Monsanto niet vrijgeven.

In vergelijking met een groep dieren die gewone maïs te eten kregen, vertoonden de ratten na het MON 863-dieet abnormale veranderingen in de samenstelling van hun bloed en verkleinde nieren. Omdat de Britse krant enkel de hand kon leggen op een wetenschappelijke samenvatting van het 1.139-pagina's tellende onderzoek, zijn niet veel details bekend. Vooraanstaande wetenschappers die de conclusies voorgelegd kregen, stellen echter nu al dat ze zorgwekkend zijn.

"Dokters stellen dat de veranderingen in het bloed erop kunnen wijzen dat het immuunsysteem beschadigd is of dat het vecht tegen een aandoening, zoals een groeiende tumor", zo schrijft The Independent on Sunday. Zo reageert dokter Michael Antoniu, expert in moleculaire genetica, dat hij de bevindingen uit medisch oogpunt "zeer onrustbarend" vindt. Onder andere ook de Duitse topexpert dokter Beatrix Tappeser deelt die mening.

Wat volgens Geoffrey Lean, de Britse journalist die de hand wist te leggen op de bevindingen, in ieder geval dubieus is, is het feit dat Monsanto weigert de rest van het onderzoek vrij te geven. De reden die het bedrijf daarvoor aanvoert, is dat er "vertrouwelijke bedrijfsinformatie instaat die door concurrenten gebruikt zou kunnen worden".

In een reactie op de duidelijk ongezonde effecten van GGO-maïs bij ratten zegt een Monsanto-woordvoerder dat om het even welke criticaster van de biotechnologie al lang zijn twijfels aan de controleorganen had gemeld mocht er reden zijn tot twijfel. "Tenslotte is MON 863 helemaal niet nieuw en sinds 2003 al even veilig als gewone maïs bevonden door negen instanties".

Bij de EU, die de teelt van slechts een paar soorten GGO's toelaat, is dat nog net niet het geval. Vorige week moest er over de toelating van MON 863 gestemd worden maar er werd net geen meerderheid behaald. Samen met onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland stemde België voor. Het dossier gaat nu terug naar de Commissie.

Lees het volledige krantenartikel in The Independent

Bron: De Morgen</i>

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek