header.home link

Groene Kring lanceert broodzakkenactie: "Geen jonge boeren, geen brood"

9 februari 2023

Groene Kring, de grootste vereniging van jonge land- en tuinbouwers, vraagt aandacht voor jonge boeren door de slogan 'Zonder jonge boeren gaat het niet' op broodzakken te zetten. Hiermee wil de organisatie duidelijk maken dat jonge boeren nodig zijn om in de toekomst nog voldoende ingrediënten te produceren om brood te maken.

Lees meer over:
Broodzakken groene kring

"Slechts 10 procent van de boeren is jonger dan 40 jaar", zegt voorzitter van Groene Kring Bram Van Hecke. "Maar het is wel die 10 procent die zal zorgen voor ons brood van morgen. Die jonge boeren moeten we koesteren, stimuleren, ondersteunen en perspectief geven. Anders zetten ze de stap niet naar een landbouwbedrijf en vragen we ons morgen af waar de boeren gebleven zijn."

De broodzakkenactie maakt deel uit van hun brede ‘Zonder jonge boeren gaat het niet’-campagne. Met de campagne vragen ze onder meer naar waardering van de maatschappij en een beleid dat toont dat het gelooft in hen. “Jonge boeren hebben het gevoel dat de beleidsmakers geen rekening houden met hun behoeften en noden”, stelt Groene Kring.

De organisatie verwijst hiervoor naar actuele dossiers zoals het stikstofbeleid, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het mestactieplan. "Door het huidige beleid dreigt er een leegloop in de Vlaamse landbouw en dat heeft grote gevolgen voor ons brood van morgen", zegt de organisatie. De bedrukte broodzakken worden vanaf zaterdag 11 februari over heel Vlaanderen verspreid door de bakkers. De organisatie roept ook iedereen op om foto's van de broodzakken met de hashtag #geenboerengeeneten op sociale media te delen.

Op woensdag 15 februari zullen ze protest voeren aan het Martelaarsplein in Brussel met houten kruisen. "Symbolisch voor de jonge boeren die niet meer in de sector willen stappen door de politieke spelletjes van de regering", aldus Van Hecke. “Als de regering erin slaagt om voor 15 februari schitterende akkoorden rond het stikstofdossier en GLB te sluiten, dan komen we graag met een groot boeket naar de minister-president in plaats van met houten kruisen”, aldus de voorzitter van Groene Kring.

Uitgelicht
Het ledenaantal van Groene Kring is aan een opvallende opmars bezig. Van 3.200 leden in 2016 gaat het richting de 4.000 dit jaar. Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van de v...
31 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

In samenwerking met: Groene Kring

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek