header.home link

Ledenaantal Groene Kring piekt

31 januari 2023

Het ledenaantal van Groene Kring is aan een opvallende opmars bezig. Van 3.200 leden in 2016 gaat het richting de 4.000 dit jaar. Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van de vereniging voor jonge boeren, wijdt de stijging aan de bindende werking van lokale kernleden. “Daarbij spelen ook zaken als stikstof en GLB ontegenzeggelijk een rol. Jonge boeren willen zich vertegenwoordigd voelen.”

Lees meer over:
groene kring jongeren sfeerbeeld

De kaap van 4.000 leden is nog net niet bereikt, maar Bram Van Hecke verwacht dat dit maar een kwestie van tijd is. “Ik droomde altijd van 4.000 leden, maar blijkbaar moet ik deze ambitie bijstellen”, grapt de nationaal voorzitter van Groene Kring, de organisatie van jonge boeren in de leeftijdscategorie van 16 tot 35 jaar. Sinds zijn oprichting, 50 jaar geleden, schommelt het ledenaantal van Groene Kring altijd tussen de 3.000 en 4.000 leden. In 2015-2016 telde de jongerenorganisatie 3.200 leden. Sindsdien gaat het ledenaantal in stijgende lijn.

Van Hecke verklaart de opmars van het ledenaantal de voorbije jaren door de goede werking van lokale kernleden. Groene Kring is onderverdeeld in een nationale afdeling, provinciale afdelingen en de gewesten. De organisatie telt op deze verschillende niveaus in totaal zo’n 400 bestuursleden, oftewel kernleden. “Het zijn de gewestelijk kernleden die lokale activiteiten en bijeenkomsten regelen, die de aantrekkingskracht van de organisatie bepalen. Zij zijn erg actief en succesvol in het ‘aansteken’ van andere jonge boeren. De vrijwilligers zijn de sterkte van Groene Kring”, aldus Van Hecke

Hoe meer leden, hoe beter je je stem kunt laten horen

Bram Van Hecke - Voorzitter Groene Kring

Onzekerheid in de sector

Een andere verklaring voor de aantrekkingskracht van Groene Kring is mogelijk ook de onzekerheid die er momenteel heerst in de sector. Te denken valt daarbij aan het stikstofakkoord, het mestactieplan en ook Europese wetgeving zoals GLB. “Jonge boeren hebben hierdoor ontegenzeggelijk de nood om zich vertegenwoordigd te voelen.”

Van Hecke geeft aan dat er in sommige provincies mogelijk nog wat groeimogelijkheden bestaan voor de organisatie, zoals bijvoorbeeld in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Alhoewel de kwaliteit van de beweging van Groene Kring voorop staat voor Van Hecke, gaat er ook van het getal de nodige kracht uit: “Hoe meer leden je telt, hoe beter je je stem uiteraard kunt laten horen”, besluit hij. 

stikstofactiegroenekringineos-1250-2
groenekring-actieLimburg-tractor-banners-1250
jonge landbouwers gesprek_Groene Kring
Boerenvooruwtoekomst_beeld_Groene Kring

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek