nieuws
Fruit maakt Slowaakse bruine beren dronken
nieuwsDe inwoners van Slowakije krijgen steeds meer te maken met dronken bruine beren. De dieren komen in de herfst af op fruit dat van de bomen is gevallen. Het afgevallen fruit ondergaat een gistingsproces waardoor volgens expert Miroslav Saniga een beperkt alcoholpercentage ontstaat. Doordat de beren in korte tijd grote hoeveelheden van het fruit verslinden, ondervinden zij de maximale effecten van de gisting. De dronken beren zijn verward, hebben evenwichtsstoornissen en zijn niet langer mensenschuw.
13 november 2008
De inwoners van Slowakije krijgen steeds meer te maken met dronken bruine beren. De dieren komen in de herfst af op fruit dat van de bomen is gevallen. Het afgevallen fruit ondergaat een gistingsproces waardoor volgens expert Miroslav Saniga een beperkt alcoholpercentage ontstaat. Doordat de beren in korte tijd grote hoeveelheden van het fruit verslinden, ondervinden zij de maximale effecten van de gisting. De dronken beren zijn verward, hebben evenwichtsstoornissen en zijn niet langer mensenschuw.
Dat hebben vooral de mensen in de omgeving van het dorpje Stare Hory, in het Grote Fatragebergte mogen ontdekken. Daar werden al meermaals waggelende beren gesignaleerd. Door de weersomstandigheden in Slowakije is het afgevallen fruit er dit jaar overvloedig aanwezig. Dat heeft het onderzoeksinstituut voor bosecologie van de Slowaakse Academie voor Wetenschappen gemeld.(GL)
Bron: De Morgen