From 'de bodem' to the top: Biodynamische landbouw wordt 100 jaar
nieuwsPinksterzondag wordt een bijzondere verjaardag voor de biodynamische landbouw. Deze zondag is het ook World Biodynamic Day, de landbouwvorm blaast 100 kaarsjes uit. Al in 1924 werd de startimpuls gegeven voor de biodynamische landbouw. De methode moet een alternatief bieden voor chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen, met een grote focus op het bodemleven.
Kenmerkend voor biodynamische landbouw is de grote aandacht voor bodemvruchtbaarheid en de integriteit van plant en dier en hun werk in samenhang met de natuurlijke ritmes en levensprocessen. Biodynamische boeren proberen in hun bedrijfsvoering zoveel mogelijk te berusten op natuurlijke processen.
Demeter
Een precieze start van de biodynamische landbouwvorm valt moeilijk vast te leggen, maar de sector kijkt hiervoor naar het jaar 1928. Toen werd het Demeter-kwaliteitslabel geïntroduceerd, niet toevallig vernoemd naar de Griekse godin van de landbouw. Dit was het eerste bio-label in Europa. Volgens de organisatie Landwijzer gaat het Demeter-lastenboek, zowel in de teelt als in de verwerking, beduidend verder dan het EU bio-lastenboek. Men verwijst hierbij naar jarenlange vergelijkende veldproeven tussen conventionele, biologische en biodynamische landbouw, uitgevoerd door het Zwitserse onderzoeksinstituut FiBL. Deze zouden aantonen dat de biodynamische variant het beste scoort qua integrale duurzaamheid. “En ook op het vlak van smaak en voedingskwaliteit scoren biodynamische producten hoog”, meldt Landwijzer. “Ondertussen zijn er wereldwijd zo’n 7.000 Demeter gecertificeerde boerderijen in 60 landen. Ook in Vlaanderen neemt het aantal biodynamische bedrijven geleidelijk toe. Al vele jaren wordt er vanuit Vlaanderen vruchtbaar samengewerkt met de Nederlandse biodynamische beweging.”
Pioniersrol
Biodynamische landbouwbedrijven experimenteren van oudsher met nieuwe vormen van bedrijfsvorming. Zo werden op dit type bedrijven de eerste zorgboerderijen gesticht, werden biogrondfondsen opgestart om landbouwgrond definitief voor biologische en biodynamische teelt te bestemmen en ontstond vanuit biodynamische boerderijen de Community Supported Agriculture (CSA) beweging met directe afzet en betrokkenheid van consumenten. Landwijzer vzw verzorgt sinds 1997 gespecialiseerde beroepsopleiding in de biologische en biodynamische landbouw in Vlaanderen.
Om de 100 jaar biodynamische landbouw in te luiden, zijn het komende jaar zijn in Vlaanderen en Nederland diverse activiteiten gepland in het kader van het eeuwfeest, waarop geïnteresseerden kunnen kennismaken met biodynamische landbouw en boerderijen. Een overzicht van de activiteiten wordt regelmatig aangevuld en is te vinden op de Vlaamse website van Demeter.

Bron: Ruben De Keyzer
Beeld: Demeter