"Franse varkenssector moet snel schaal vergroten"
nieuws"Frankrijk moet een nationale kampioen krijgen op het gebied van vleeswaren en -verwerking", aldus de secretaris van de Hoge Raad, Jacques Hubert. Hij denkt daarbij vooral aan het vleesbedrijf Madrange dat enkele maanden geleden door de eigenaars in de etalage is gezet. "Wordt dat bedrijf weer overgenomen door een buitenlandse onderneming of kunnen we hier eindelijk de fundamenten leggen voor een Franse groep van behoorlijk gewicht?", stelt hij zich de vraag.
Frankrijk is de derde varkensproducent van Europa. Net als bij ons lijden de varkensboeren zwaar onder de fors gestegen productiekost. Er is in het land geen enkele grote speler die de klappen kan opvangen. De eerste stappen naar schaalvergroting werden reeds gezet door onder meer de samenwerking tussen Pigalys en Initia en vooral door het samengaan van Cooperl en Arca, die samen zes miljoen varkens per jaar zouden slachten.
De versnippering blijft echter nog altijd te groot, stelt de Hoge Raad. Zo bestaan er nog altijd 73 coöperaties van varkensboeren en verwerken de tien grootste slachthuizen niet meer dan 56 procent van het totaal aantal slachtingen. "De prestaties moeten verbeteren of Frankrijk zal een belangrijke achterstand oplopen", aldus de raad. Ook in ons land duikt af en toe de vraag op in welke mate de versnippering in de vleessector voor- en nadelen oplevert.(KS)
Lees ook: geVILT: Thierry Smagghe (Febev): "Kleine slachthuizen zijn een luxe voor de boer"
Bron: Agrarisch Dagblad