nieuws

Franse directeur-generaal Landbouw voor Commissie

nieuws
Over goed een week moeten 17 directeurs-generaal en adjunct-directeurs-generaal van de Europese Commissie van job veranderen. In de wandelgangen wordt volop gespeculeerd over de politieke machtsstrijd achter de operatie. De Fransen zouden met Jean-Luc Demarty de topambtenaar krijgen op Landbouw. België heeft geen directeurs-generaal of adjuncten nu en straks, maar wel veel directeurs.
9 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Over goed een week moeten 17 directeurs-generaal en adjunct-directeurs-generaal van de Europese Commissie van job veranderen. Nog eens 16 nieuwe mensen worden binnenkort aangesteld. Dit heeft het college van eurocommissarissen beslist. Volgens de verantwoordelijke commissaris is alles gebaseerd op objectieve regels en persoonlijke verdiensten. In de wandelgangen wordt volop gespeculeerd over de politieke machtsstrijd achter de operatie.

Daarbij wordt dan in de eerste plaats naar Frankrijk gekeken, het land dat in de verdrukking is geraakt door de sterk liberaal getinte commissie-Barroso, aldus de analyse. De zeer machtige en EU-gezinde Fransman François Lamoureux, directeur-generaal van het directoraat-generaal transport en energie, verliest zijn post en wordt speciaal adviseur. Toch zouden de Fransen niet ontevreden zijn, want ze krijgen de topambtenaar op Landbouw, met Jean-Luc Demarty.

Een andere opvallende verschuiving is er op de post van topambtenaar op het DG Handel. Eurocommissaris Peter Mandelson heeft er een slechte relatie met de Deen Peter Carl. Mandelson wou de Ierse Catherine Day (momenteel DG Milieu), maar kreeg David O'Sullivan, momenteel secretaris-generaal van de Commissie, en eveneens een Ier. In de wandelgangen van de Commissie staan Ieren en Britten geboekstaafd als rechts en liberaal.

Volgens de eurocommissaris bevoegd voor de administratie, de Est Siim Kallas, respecteert de Commissie rigoureus de regel dat topambtenaren maximaal vijf jaar op dezelfde job mogen blijven. Bovendien wordt gestreefd naar een geografisch evenwicht en een evenwicht tussen mannen en vrouwen. Directeurs-generaal mogen ook niet dezelfde nationaliteit hebben als 'hun' commissaris.

België heeft geen directeurs-generaal of adjuncten nu en straks. Wel worden de EC-vertegenwoordigingen in Parijs en Moskou geleid door Belgen. België heeft bovendien 26 directeurs, wat heel veel is.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek