Foie gras eenden krijgen betere huisvesting
nieuwsVanaf 1 januari moet de productie van foie gras diervriendelijker worden. De FOD Volksgezondheid meldt dat de eenden voortaan ruimer en in groepen gehuisvest worden. België is met 23 ton een kleine producent, maar wel de derde grootste consument in de EU na Spanje en Frankrijk. Ter vergelijking: in 2009 produceerde Frankrijk 18.905 ton foie gras, Hongarije 2.550, Bulgarije 2.300 en Spanje 830 ton.
"België is het enige land dat aan de nationale producenten van foie gras bijzondere regels op het vlak van dierenwelzijn oplegt", verklaart de FOD Volksgezondheid over het KB dat vanaf 2011 van kracht wordt. In een aantal Europese landen, bijvoorbeeld Duitsland, is dwangvoederen evenwel verboden. Volgens Volksgezondheid wordt foie gras geproduceerd in Frankrijk, Hongarije, Bulgarije, Spanje, België, Oekraïne, VS, Canada, China, Madagaskar, Senegal en Brazilië.
De regel heeft enkel betrekking op eenden. Volgens Eric Van Tilburgh van de Dienst Dierenwelzijn worden in België geen ganzen meer gehouden voor de productie van foie gras. Eenden worden op de leeftijd van elf à twaalf weken overgebracht naar de dwangvoederruimte waar ze ten hoogste 14 dagen gehouden worden.
Voortaan worden ze daar gehuisvest met een minimum van drie eenden per kooi en een kooioppervlakte van ten minste 1,2 vierkante meter per eend. "Groepshuisvesting biedt de dieren tot vier keer meer ruimte en moet zo tot een gevoelige verbetering van hun levensomstandigheden leiden", luidt het in de mededeling.
Bron: Belga