header.home link

Florall Waregem: grote interesse voor eerste sierteeltbeurs sinds corona

27 augustus 2021

De organisatie van de Florall sierteeltbeurs, die deze week plaatsvond in Waregem, is zeer tevreden met de opkomst en het verloop van de vakbeurs. Zo'n 400 mensen brachten een bezoek aan de 70 Belgische telers die een stand hadden gereserveerd. De aanwezigen hadden duidelijk uitgekeken naar een fysiek weerzien na twee beursloze jaren. De mooiste sierteeltproducten werden bovendien bekroond met een Florall award.

Lees meer over:
avbs_Florallaug2021_e08cf5a537d63cf1c7d742953a51f259

Florall, de Belgische vakbeurs voor sierplanten en boomkwekerijproducten, vindt traditioneel twee keer per jaar plaats, in het voorjaar en in het najaar. Door corona en beperkende maatregelen was het inmiddels al weer twee jaar geleden dat de sector kon samenkomen. Dat was te merken. De aanwezigen hadden er duidelijk zin en waren in grote getale op het evenement afgekomen.

De organisatie (de sectorfederatie AVBS, red.) telde 400 voorregistraties, maar daar kwamen tijdens de dag nog losse bezoekers bij. Deze goede opkomst reflecteert de toestand van de sierteeltsector. Sinds corona is de consumenteninteresse in planten en bomen immers sterk toegenomen waardoor telers hun producten goed kunnen verkopen.

Florall awards voor nieuwe planten

Net als tijdens voorgaande edities werden er ook prijzen uitgereikt voor sierteeltnoviteiten. De winnaar van de Florall award was de callicarpa bodinieri ‘Magical snowqueen’ van plantenkweker Willy De Nolf uit Waregem. De jury, met een aantal specialisten uit de sector, loofde de witte bessen die een winterlang de tuin decoreren. In het najaar verliest de plant zijn bladeren waarna witte bessen achterblijven. “Nieuw aan de Magical snowqueen is dat de bessen volledig wit zijn, terwijl de meeste callicarpa bodinieri’s paarse bessen hebben.”

Wint goud op de Florall award_ De Nolf boomkwekerij met Magical snowqueen

De tweede prijs ging naar de cortaderia ‘Tiny Pampa’, een siergrassoort. Bijzonder aan deze plant volgens de jury is de presentatie in een grote potmaat. Hierdoor is de siergrassoort ook geschikt voor gebruik op terras of in de border, waar hij voorheen voornamelijk voor de tuin bestemd was. “De plant heeft zelfs potentie voor binnenhuisdecoratie”, luidde het oordeel van de jury.

florallbeurs-tinypampa
florallbeurs-echinacea

Derde plak voor DS Plant

Brons ging naar de echinacea ‘SunSeekers Apple green’ van DS Plant in Zwevezele. De jury beschrijft de plant met witgroene kleuren als eentje met sterke, dikke stelen die rijkelijk vertakken. Ze hebben een dubbele bloemlaag, waar echinacea doorgaans slechts één laag bloemblaadjes telt. De variëteit leent zich goed voor thuisgebruik als snijbloem in gemengde boeketten. Opmerkelijk is ook de winterhardheid, vaak een zwak punt bij echinacea. De plant bloeit van juli tot oktober.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek