nieuws

Flinke bijsturing van suikervoorstel gevraagd

nieuws
De Europese boerenorganisatie (CPE), de Spaanse boerenorganisatie (COAG) en het Europees Platform voor Voedselsoevereiniteit (EPFS) hebben maandag hun alternatief voor de hervorming van de suikerbietensector gepresenteerd. Het is opgebouwd rond drie punten: productie en consumptie moeten op elkaar afgestemd worden, een duurzame suikerproductie moet gehandhaafd worden en de prijzen moet voldoende hoog blijven.
19 juli 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De Europese boerenorganisatie (CPE), de Spaanse boerenorganisatie (COAG) en het Europees Platform voor Voedselsoevereiniteit (EPFS) hebben maandag, ter gelegenheid van de Landbouwministerraad, hun alternatief voor de hervorming van de suikerbietensector gepresenteerd.

De drie organisaties willen vooral afstand nemen van de deregulering en liberalisering die centraal staan in het Europees voorstel. Hun alternatief is opgebouwd rond drie punten: productie en consumptie moeten op elkaar afgestemd worden, een duurzame suikerproductie moet gehandhaafd worden en de prijzen moet voldoende hoog blijven.

Opdat de MOL- (Minst Ontwikkelde Landen) en ACP (Afrika, Caraïben en Pacific)-landen ook voordeel hebben bij het Europees suikerbeleid, moet de suikerexport worden stopgezet. In tegenstelling tot het voorstel van de Europese Commissie, verbinden de CPE, de COAG en de EPFS aan deze stopzetting de voorwaarde dat de suikerprijs behouden wordt.

Een drastische vermindering van de suikerprijs heeft te veel negatieve gevolgen voor Europese regio's en ontwikkelingslanden die afhankelijk zijn van de productie van suikerbieten of suikerriet. Honderdduizenden kleinschalige landbouwers zouden verdwijnen. Volgens Andoni Garcia van de COAG kan de suikerbiet onder voorgestelde voorwaarden in bijvoorbeeld Spanje niet blijven bestaan.

Een prijsvermindering zou ook negatief zijn voor het milieu. De Europese productie wordt geconcentreerd in een beperkt aantal lidstaten en in ontwikkelingslanden worden vooral grote plantages bevoordeeld. "De grote winnaars van de hervorming zijn overduidelijk de grote suikerverwerkende bedrijven, de grootindustrie, de internationale traders en enkele grote plantages in sommige ontwikkelingslanden", aldus de organisaties.

Voor de consument brengt het huidige voorstel ook geen voordeel op. "De grootdistributie zal enkel zijn marges verhogen in plaats van de eindprijs aan de consumenten te verminderen", luidt het.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek