header.home link

Federale overheid lanceert programma voor meer biodiversiteit

25 november 2022

Het directoraat-generaal Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid heeft donderdag in aanwezigheid van minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) het nieuwe programma BiodiversiScape voorgesteld. Het doel is om biodiversiteit integreren in alle herinrichtings-, bouw- en renovatieprojecten op de federale locaties van Defensie, de Regie der Gebouwen, de NMBS en Infrabel.

Lees meer over:
nmbstreinspoorweg-1280

BiodiversiScape moet ervoor zorgen dat de federale domeinen een voorbeeldfunctie opnemen op het vlak van biodiversiteitsbeheer. Uit een verkennende analyse blijkt dat de vier federale partners in totaal 3.729 gebouwen en bijna 257.741.420 m2 ter beschikking hebben waar er nog ruimte is om de biodiversiteit te verbeteren.

Elk jaar zal er twee miljoen euro vrijgemaakt worden voor de coördinatie, communicatie, beheer van personeel en uitvoering van de werven binnen BiodiversiScape. Concreet is het de bedoeling om het groenblauwe netwerk in stedelijke en voorstedelijke gebieden te versterken, technische richtlijnen te definiëren voor de toekomst en het programma en de biodiversiteitskwesties bekend te maken bij de vastgoedsector.

De NMBS zal binnen het diversiteitsprogramma de parkings van haar stations van Zottegem, Ciney en Sint-Genesius-Rode bewust ombouwen met het oog op meer biodiversiteit, terwijl Infrabel zich focust op het ecologische bermbeheer. Defensie zal op het terrein van de Koninklijke Militaire School in Brussel de binnentuin beter wapenen tegen hittegolven en op de Koninklijke School voor Onderofficieren in Saffraanberg wordt een groene gevel aangelegd. De Regie der Gebouwen legt de nadruk op groendaken en gaat het terrein van de federale politie in Asse vergroenen door onder meer een micro-bos en fruitbomen aan te planten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek