FAVV waarschuwt jagers: blijf weg uit AVP-gebied

nieuws

Nu het jachtseizoen officieel is geopend doet het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een oproep aan jagers om extra waakzaam te zijn voor de Afrikaanse varkenspest (AVP). Deze ziekte is niet besmettelijk voor de mens, maar mensen kunnen ze wel letterlijk meedragen via besmet materiaal, vlees en jachttrofeeën. De geschiedenis leert ons dat zelfs één onvoorzichtigheid kan leiden tot aanzienlijke economische schade, drama's bij varkenshouders en vermijdbaar dierenleed.

14 november 2024  – Laatst bijgewerkt om 14 november 2024 12:00 Ruben De Keyzer
sanglier

De Afrikaanse varkenspest is sinds 2014 aanwezig op diverse locaties in Europa. Vele haarden bevinden zich in Oost-Europa maar ook Italië en Duitsland hebben af te rekenen met de ziekte. In juni dit jaar werd een geval van AVP vastgesteld nabij Frankfurt, op slechts 200 kilometer van de Belgische grens. Het virus is er nog steeds aanwezig.

Wanneer we de verspreidingskaart erop naslaan, zien we dat de verspreidingszone vele kleine ‘eilandjes’ kent. Volgens gezondheidsexperts is dat ook een aanwijzing dat de overdracht gebeurt via menselijke factoren. “Als we kijken welke sprongen het virus maakt, zien we dat de verspreiding toch vooral via menselijk handelen gebeurt”, zegt Bonte. “Het kan bijvoorbeeld gaan om een vrachtwagenchauffeur die lokaal een product koopt zoals salami, en dan zijn restjes weggooit in een vuilbak langs de snelweg. Of erger, ernaast. Ook via menselijke uitwerpselen van wie het vlees heeft gegeten, kan het virus zich verspreiden. Maar vooral bloed is zeer besmettelijk.”

Varkenspest verspreiding

Maar ook jagers die hun sport in risicogebieden beoefenen, kunnen het virus verspreiden. “FAVV kan geen verbod opleggen, want de risicogebieden bevinden zich in het buitenland”, zegt Bonte. “We kunnen jagers dus alleen maar vragen om deze risicogebieden te mijden. Als ze dit niet kunnen vermijden, vragen we hen om alle bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen, want het virus kan via kledij of schoeisel worden overgedragen. Of via vlees en jachttrofeeën. En belangrijk: Wie gaat jagen in risicogebied, vragen we om 72 uur te wachten alvorens men elders gaat jagen.”

Eén besmetting is genoeg

Zoals het verleden ons leert, kan zelfs één besmetting grote gevolgen hebben. Zelfs een kleine haard in België had grote economische gevolgen voor ons land. “In 2018 is de ziekte opgedoken bij wilde zwijnen in Luxemburg. 29 landen in totaal hebben toen restricties opgelegd voor de import van ons varkensvlees. Die waren goed voor 70 procent van onze export naar niet-Europese landen.”

In 2020 heeft België zijn ziektevrije status herwonnen, maar daarmee waren de handelsrestricties niet automatisch van de baan. Pas sinds eind 2021 zijn de meeste markten heropend, waaronder Zuid-Korea en Japan, maar zelfs daarna bleven vele landen restricties aanhouden omwille van het incident in 2018. Landen die hun grenzen opnieuw openstellen voor ons vlees, doen dat meestal pas na jarenlange onderhandelingen. “De export naar China bijvoorbeeld is pas sinds januari dit jaar weer opgestart. Dat ging toen nog om het ‘gewone’ vlees. Pas sinds vorige week is deze export uitgebreid naar het vijfde kwartier. Denk aan penissen, uterussen, producten die bij ons niet gegeten worden maar daar wel worden gesmaakt.”

In Taiwan, nog een belangrijke afnemer, is het importverbod op Belgisch varken nog steeds van kracht.

Persoonlijke drama's en dierlijk leed

Naast economische schade gaat AVP gepaard met persoonlijke drama's bij varkenshouders, zelfs op bedrijven die niet getroffen zijn. In 2021 berekende de Vlaamse Producentenorganisatie Varkens (VPOV) dat de combinatie van Afrikaanse varkenspest en de coronapandemie onze Belgische varkenshouders al 343,3 miljoen euro heeft gekost. Gemiddeld ging het om 206.000 euro per bedrijf.

En ook het aanzienlijke, dierlijk leed mag niet vergeten worden. Het virus verspreidt zich snel, dus even snelle opsporing is cruciaal om de ziekte in de kiem te smoren. Het ziektebeeld lijkt op dat van klassieke varkenspest: koorts, zwakte, gebrek aan eetlust, ontstoken oogslijmvliezen, rode huid, (bloederige) diarree en braken. Bij zowel varkens als wilde zwijnen leidt besmetting tot een lijdensweg met een vaak dodelijke afloop.

Bij varkens onderling verspreidt het virus zich snel via rechtstreeks contact met zieke dieren, bijvoorbeeld na het binnenbrengen van besmette dieren vanuit een ander bedrijf of na contact tussen varkens met vrije uitloop en besmette wilde everzwijnen. De belangrijkste verspreidingsweg tussen wilde everzwijnen is rechtstreeks contact met het karkas van een besmet dier. Het AVP-virus is aanwezig in het bloed, de weefsels, de urine, de uitwerpselen, de uitscheidingen en afscheidingen van zieke dieren. Het virus overleeft zeer lang in onvoldoende verhit, gedroogd, gezouten en bevroren varkensvlees en in karkassen. Een infectiehaard is dus bijzonder moeilijk te bestrijden en heeft gevolgen voor de hele varkensketen, niet enkel het getroffen bedrijf.

Italië verliest maandelijks 20 miljoen euro door Afrikaanse varkenspest
Uitgelicht
Italië heeft de afgelopen twee jaar 140.000 varkens gedood in de strijd tegen de Afrikaanse varkenspest. Vooral Piëmont in het noordwesten van het land is zwaar getroffen, nie...
22 oktober 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: FAVV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek