"FAVV houdt slachtingen nauwlettend in de gaten"

In 2008 voerde het Voedselagentschap 8.295 missies in het kader van de dierenbescherming en het dierenwelzijn uit bij 3.753 operatoren in de voedselketen. Dat zegt het Voedselagentschap in een reactie op de beelden die Gaia woensdag toonde over onverdoofde slachtingen in Belgische slachthuizen.
26 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

In 2008 voerde het Voedselagentschap 8.295 missies in het kader van de dierenbescherming en het dierenwelzijn uit bij 3.753 operatoren in de voedselketen. Ook voor een dier geslacht wordt, moet het gekeurd worden door het Voedselagentschap. Dat zegt het agentschap in een reactie op de beelden die Gaia woensdag toonde over onverdoofde slachtingen in Belgische slachthuizen.

Bij de inspecties van het Voedselagentschap wordt het welzijn van dieren gecontroleerd op landbouwbedrijven, tijdens het transport van slachtdieren en in het slachthuis. “Maar wij willen benadrukken dat wij de wetten niet maken. Het is onze opdracht om te controleren of ze worden nageleefd, maar het is aan de FOD Volksgezondheid en minister Onkelinx om de wetten aan te passen”, zegt woordvoerster Lieve Busschots.

De naleving van de halalregels vallen niet onder de verantwoordelijkheid van het Voedselagentschap omdat die regels niet zijn opgenomen in de wet. Over het verkopen van vlees van dieren die ritueel werden geslacht in het reguliere circuit wil het Voedselagentschap zich nog niet uitspreken. “Wij zullen de zaak onderzoeken”, klinkt het.

Het Voedselagentschap was vooraf niet op de hoogte gebracht van de actie van Gaia. “De dierenrechtenorganisatie is nochtans lid van ons raadgevend comité, dat woensdagochtend nog samenkwam. Maar over de hele kwestie werd toen geen woord gerept”, aldus Busschots.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek