FAO vraagt schrapping bevoordeling biobrandstof
nieuwsFAO-topman Jacques Diouf vertrekt van de vaststelling dat de voedselcrisis het aantal ondervoede mensen op aarde met 75 miljoen deed stijgen, tot 923 miljoen. De biobrandstoffen hebben bijgedragen tot de prijsstijging, maar die prijsstijging hoeft niet alleen negatief te zijn. Het is ook een kans om de landbouw te herlanceren.
Volgens Diouf moet de komende jaren telkens 30 miljard dollar geïnvesteerd worden om honger uit de wereld te helpen. Dat moet arme boeren uit het Zuiden toelaten effectief voordeel te halen uit de hogere prijzen. De FAO stelt vast dat her en der de productie inderdaad stijgt, maar dat nog niet alle boeren profiteren van de hoge prijzen.
Wereldwijd is minder dan 10 procent van de landbouwgewassen bestemd voor de productie van biobrandstof: zowat de helft van het Braziliaanse suikerriet, een derde van de Amerikaanse maïs en bijna twee derde van het Europese koolzaad. Met die productie komt men bijna aan 2 procent van alle brandstof nodig voor transport.
Uit de studie van de FAO blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat biobrandstoffen leiden tot een daling van de CO2-uitstoot. De resultaten zijn sterk afhankelijk van de gewassen en de productieomstandigheden. Ten opzichte van minerale brandstof stoot biobrandstof van Amerikaanse maïs maximaal 10 tot 30 procent minder CO2 uit. Europees koolzaad is goed voor een gereduceerde uitstoot van 40 à 60 procent, Braziliaans suikerriet voor 80 à 90 procent minder uitstoot. Die cijfers houden wel geen rekening met de grond waarop de gewassen geteeld worden. Als er extra landbouwgrond gecreëerd wordt via ontbossing, is de balans negatief.
Enkel ethanol afkomstig van Braziliaans suikerriet is echt ecologisch en economisch verantwoord. In de VS en de EU kan de productie alleen overeind blijven via subsidies, belastingverminderingen, handelsvoordelen en dergelijke. De FAO stelt voor die te schrappen, zodat de productie minder snel stijgt en echt concurrentiële productie ontstaat. De experts vragen daarover internationale afspraken.(KS)
Meer informatie: The State of Food and Agriculture 2008
Bron: De Tijd