Exportsubsidies landbouwproducten verdwijnen in 2013
nieuwsEr werd ook overeengekomen om de voor de Afrikaanse landen nadelige onregelmatigheden in de katoenhandel bij te stellen. Het compromis werd na een verbeten strijd van zes dagen en vijf nachten van onderhandelen uit de brand gesleept door de ontwikkelingslanden.
De Europese Unie kreeg tijdens de top regelmatig kritiek te verwerken. De toegevingen die de unie vroeg op het gebied van diensten en industriële producten, werden zwaar op de korrel genomen door de leiders van de ontwikkelingslanden en de ngo's. De EU hield lange tijd de boot af inzake de snelle afschaffing van de exportsubsidies. Uiteindelijk kwam 2013 uit de bus. Ook de Verenigde Staten kregen kritiek, zij het iets discreter, op op de hulp die ze geven aan hun katoenproducenten. Uiteindelijk gingen de VS ermee akkoord om de hulp slechts gedeeltelijk te verminderen.
De twee zwaargewichten van de geïndustrialiseerde wereld kregen maar weinig terug in ruil voor hun -kleine- toegevingen. Ze kregen hooguit een annex voor de dienstensector die het voor hen mogelijk maakt in de toekomst meer druk uit te oefenen voor het openen van de markt. Het merendeel van de onderhandelingen op dat vlak moet nog worden gevoerd. Het akkoord moet op latere conferenties nog worden bekrachtigd, een opdracht die zich even zwaar aankondigd als de top in Hongkong.
Bron: Belga