Exportsteun blijft nodig om graanberg weg te werken
nieuwsDe graanberg is eind 2004 ontstaan door de overvloedige oogst in grote delen van Europa. Exporteurs kampten bovendien met de dure euro. Daarop besloot Brussel in januari om de exportsubsidie te openen. Voordien was de regeling ruim een jaar gesloten aangezien de Europese Unie de exportrestituties probeert af te bouwen om zijn WTO-afspraken na te leven.
De EU-landen hebben nu 11 miljoen ton graan in opslag, terwijl handelaren nog 6 miljoen ton hebben aangeboden. De voorraden zijn vooralsnog lastig in Europa zelf te verkopen. Eurocommissaris Fischer Boel verwacht dat de oogst in 2005 op het normale niveau uitkomt van circa 260 miljoen ton. Het graan ligt vooral opgeslagen in Midden- en Oost-Europa. Het waren de landbouwministers van Oostenrijk, Polen, Tsjechië en ook Frankrijk die de graanberg dinsdag ter sprake brachten tijdens de EU-vergadering in Luxemburg.
De eurocommissaris zei vooral de export te willen bevorderen vanuit Midden- en Oost-Europa. Ze wil ook meebetalen graan te vervoeren naar Spanje en Portugal, waar de oogst tegenvalt door de droogte. Graan is niet het enige gewas waar momenteel een overschot van is. De Europese Unie kampt momenteel ook met een recordhoeveelheid van 350.000 ton suiker in opslaghuizen. De suiker kon niet verkocht worden boven de garantieprijs van 63 cent per kilo.
Europa heeft sinds 2004 ook te veel wijn. Brussel betaalt momenteel aan het verwerken van Franse, Griekse en Spaanse wijn tot industriële alcohol. Fischer Boel overweegt deze steunregeling flink te beperken.
Bron: Belga/ANP