nieuws

"Exportkansen voor mest in nieuwe lidstaten"

nieuws
De mestverwerkers moeten op zoek naar nieuwe afzetgebieden omdat de markten in onze buurlanden verzadigd raken. In de nieuwe lidstaten zijn ruime afzetmogelijkheden voor grondverbeteraar voorhanden. Maar daarvoor is wel goede marketing nodig. Dat is een van de conclusies uit de thesis van de 23-jarige boerenzoon Peter Muyssen uit Staden die zich als toekomstig handelsingenieur over de mestexport gebogen heeft.
14 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De mestverwerkers moeten op zoek naar nieuwe afzetgebieden omdat de markten in onze buurlanden verzadigd raken. Daarvoor is goede marketing nodig. Dat is een van de conclusies uit de thesis van de 23-jarige boerenzoon Peter Muyssen uit Staden die zich als toekomstig handelsingenieur over de mestexport gebogen heeft.

Volgens Muyssen resulteert mestverwerking steeds meer in hoogwaardige producten waar heel wat landbouwers elders in de wereld alleen maar van kunnen dromen. "Het volgende decennium wordt cruciaal voor de mestverwerkingsindustrie. Oost-Europa biedt interessante perspectieven als afzetmarkt, maar een mentaliteitswijziging dringt zich op. De producten worden immers nog altijd als afvalstof beschouwd in plaats van hoogwaardige grondverbeteraar. Buitenlandse afnemers maken daar dankbaar gebruik van om de prijs zoveel mogelijk te drukken", aldus Muyssen.

Nu vinden de eindproducten van de mestverwerking voornamelijk hun weg naar Frankrijk, Duitsland en Nederland, maar die markten zouden verzadigd raken. Muyssen is van oordeel dat de interessantste nieuwe exportmogelijkheden zich in de nieuwe lidstaten bevinden. "Het zijn stuk voor stuk agrarische landen die te kampen hebben met een tekort aan organische stof in de bodem. Een win-winsituatie dus. Het grote knelpunt voor handel met deze landen is de lage koopkracht van de Oost-Europese landbouwer. Goede marketing dringt zich dus op".

Volgens Muyssen zou een goede oplossing kunnen bestaan uit een contract dat Vlaamse mestverwerkers afsluiten met lokale boeren. "Waarbij gratis grondverbeteraar ter beschikking wordt gesteld op voorwaarde dat 50 procent van de meeropbrengst naar de leverancier van de mest terugvloeit", aldus de student die intussen bedacht werd met een grote onderscheiding.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek