nieuws

Europese landbouwsubsidies krijgen drie jaar respijt

nieuws
Rond half drie vannacht hebben de Europese leiders een akkoord bereikt over de begroting voor de jaren 2007 tot 2013. Het totaalbudget is vastgelegd op 862,363 miljard euro, of 1,045 procent van het Bruto Europees Product. Er is afgesproken om de begrotingsopmaak over drie jaar te herzien. Dan kan eventueel in de landbouwsubsidies gesnoeid worden.
17 december 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Rond half drie 's nachts hebben de Europese leiders een akkoord bereikt over de begroting voor de jaren 2007 tot 2013. Het totaalbudget is vastgelegd op 862,363 miljard euro, of 1,045 procent van het Bruto Europees Product. In ruil voor de ingekrompen begroting wordt de Britse korting geleidelijk afgebouwd van 7 miljard tot 4 miljard, in totaal 10,5 miljard euro. Ten laatste in 2013 zal Groot-Brittannië volop mee betalen voor de uitbreiding van de unie. Althans voor zover het niet over landbouw gaat.

Daarmee haalt Groot-Brittannië alvast een eerste slag thuis, want Blair wou de Europese begroting inkrimpen. Een half jaar geleden stelde toenmalig voorzitter Luxemburg nog een begroting voor van 871 miljard. Blair haalt nog een tweede slag thuis. Er is afgesproken om de begrotingsopmaak over drie jaar te herzien. Dan kan eventueel in de landbouwsubsidies gesnoeid worden.

In vergelijking met het oorspronkelijke Britse voorstel van begin december is er 13 miljard euro meer ter beschikking. Heel wat landen krijgen dus een extraatje. Slovakije, Litouwen en Bulgarije krijgen 1,4 miljard eurom om de oude kerncentrales op te doeken. Spanje krijgt ongeveer 2 miljard euro extra voor regionale hulpfondsen, Italië 1,9 miljard. Polen krijgt 2,3 miljard plattelandshulp. En ook Duitsland krijgt een extra steun voor Oost-Duitsland. Nederland mag zijn douanerechten niet met 40 procent verhogen, maar krijgt wel 1 miljard korting. Oostenrijk krijgt 600 miljoen euro korting.

België mag houden wat het heeft, maar wint wel een beetje omdat het totale budget lager ligt dan in het Luxemburgse voorstel en omdat de verlaging van de BTW voor de horeca wordt uitgesteld.

Bron: VRT/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek