nieuws

Europese landbouw in defensief op WTO-conferentie

nieuws
De VS, Brazilië en India eisen dat Europa tegen 2010 een einde maakt aan alle exportsubsidies voor landbouwproducten. Europa stelt dat het die eis pas kan naleven als ook steunsystemen in andere landen worden afgebouwd. De andere landen vinden dit een nepargument. Omdat de Amerikanen al een toegift gedaan hebben inzake voedselhulp en katoenheffingen, is het Europees landbouwbeleid weer in het defensief gedrongen.
15 december 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De VS, Brazilië en India eisen dat Europa tegen 2010 een einde maakt aan alle exportsubsidies voor landbouwproducten. Europa stelt dat het die eis pas kan naleven als ook steunsystemen in andere landen worden afgebouwd. De andere landen vinden dit een nepargument.

De WTO-discussies over landbouw gaan over drie deeldossiers: directe subsidiëring, exportsubsidies en importtarieven. Het eerste deel is bijna volledig geregeld, het derde deel ligt nog grotendeels open. Wat de exportsubsidies betreft, was al bepaald dat die op termijn volledig zouden worden afgeschaft. Alleen de einddatum moest nog bepaald worden. Zowat iedereen is het nu eens dat dit 2010 moet worden.

Europa weigert. Officieel heet het dat er een parallellisme moet zijn met de afbouw van systemen gebruikt in andere landen: voedselhulp, staatsmonopolies, exportkredieten. De andere landen stellen echter dat dit parallellisme al voorzien is, en dat het Europese argument dus een nepargument is.

De Verenigde Staten verklaren zich bovendien bereid te praten over voedselhulp. Nu zou het land eigen voedseloverschotten dumpen als voedselhulp aan arme landen. De VS zeggen dat dit systeem volledig opdoeken nadelig zou zijn voor landen in voedselnood, maar dat wel kan gepraat worden over strengere voorwaarden.

Deze Amerikaanse toegift, samen met de belofte voor een nultarief voor Afrikaans katoen bij import in de VS, hebben er voor gezorgd dat de bal nu weer in het kamp van Europa ligt. Europa staat in Hongkong nu te kijk als degene die geen toegevingen doet.

Poll: Mag de EU in ruil voor een WTO-akkoord nog extra toegevingen doen inzake landbouw?

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek