Europees Parlement legt deadline voor brexit-akkoord op zondagnacht

Het Europees Parlement is bereid om eind december een extra plenaire vergadering te organiseren om het brexit-akkoord goed te keuren. De voorwaarde is dan natuurlijk wel dat dat akkoord er komt, en wel ten laatste zondag om middernacht. Het parlement eist zo voldoende tijd om de tekst te kunnen bestuderen. Intussen hebben commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson opnieuw een telefonisch onderhoud gehad. "Het zal zeer moeilijk worden om de verschillen te overbruggen", klonk het na afloop.

17 december 2020  – Laatste update 17 december 2020 21:41
Lees meer over:
brexit-1250

Het akkoord over de bilaterale relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie moet al op 1 januari ingaan, na afloop van de transitieperiode na de brexit. Na Nieuwjaar trekt het VK zich namelijk ook terug uit de Europese interne markt en de douane-unie en moeten nieuwe afspraken klaarliggen. Anders is sprake van een 'no deal'.

Een ultiem akkoord zal nog bekrachtigd moeten worden door het Britse Lagerhuis en het Europees Parlement. Omdat dat dus vóór 1 januari moet gebeuren, eist het parlement nu voldoende tijd om de tekst te bestuderen. In een vergadering van de fractievoorzitters is donderdag overeengekomen dat het akkoord ten laatste zondag om middernacht beschikbaar moet zijn. Het parlement vraagt de Europese Commissie, dat namens de Unie de onderhandelingen met Brussel voert, om al een voorlopige versie te kunnen inkijken.

Donderdag is de laatste dag van de laatste plenaire vergadering van het parlement dit jaar. Maar de parlementsleden zijn bereid om indien nodig eind december een extra plenaire te beleggen om over het brexit-akkoord te kunnen stemmen. De voorzitter van de invloedrijke handelscommissie van het parlement, de Duitser Bernd Lange, sluit de piste van een voorlopige inwerkingtreding en een definitieve stemming na Nieuwjaar uit. "Dan zal er geen deal zijn", twitterde hij.

Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier laat intussen weten dat de laatste struikelblokken voor een akkoord nog steeds niet weggewerkt zijn. Het gaat zoals bekend om eerlijke concurrentie en de toekomst van de visserijsector aan beide zijden van het Kanaal.

Nieuw onderhoud tussen von der Leyen en Johnson

Donderdagavond was er opnieuw een telefoongesprek tussen Commissievoorzitter von der Leyen en Brits premier Johnson. "Met Boris Johnson hebben we een stand van zaken opgemaakt omtrent de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Wij hebben belangrijke vooruitgang omtrent talrijke aangelegenheden verwelkomd. Niettemin blijven er nog grote verschillen, in het bijzonder de visserij. Ze overbruggen zal zeer moeilijk zijn. De onderhandelingen gaan morgen voort", twitterde de Duitse politica.

Volgens een woordvoerder van Johnson is een mislukking van de onderhandelingen "zeer waarschijnlijk" indien de Europese Unie geen belangrijke toegevingen doet. "De beschikbare tijd is zeer kort en het lijkt vanaf dit moment zeer waarschijnlijk dat er geen akkoord kan worden bereikt zonder een significante verandering van standpunt vanwege de Europese Unie", luidde het in een communiqué.

Brexit kost Belgische bedrijven bijna 1 miljard euro aan invoerrechten

Op een uitgevoerde goederenwaarde van 18,1 miljard euro zouden de geraamde Britse invoerrechten voor de Belgische bedrijven bijna 1 miljard euro op jaarbasis bedragen als er een brexit komt zonder akkoord. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de federale overheidsdienst Economie.

De 935 miljoen euro heffingen komen overeen met een gemiddeld Brits invoerrecht van 5 procent.

Net zoals de EU heft het VK hoge invoerrechten op buitenlandse landbouwproducten. Hierdoor torst de primaire sector 41 procent van alle Britse invoerrechten. Aardappelproducten zijn hierbij voor ons land het belangrijkste.

Voertuigen zijn goed voor ruim één vijfde (21 procent) van onze uitvoer. Zij zijn het zwaarst getroffen: liefst 34 procent van alle Britse invoerrechten (315 miljoen euro). Voor onze meest uitgevoerde personen- en vrachtwagens zou het Britse invoerrecht 10 procent bedragen.

De impact op onze chemische en farmaceutische industrie (18% van onze uitvoer naar het VK) zou naar schatting jaarlijks 47 miljoen euro bedragen.

De Britse regering publiceerde in mei een nieuwe lijst met douane­tarieven die bij een harde brexit in voege treden. Die tarieven vallen nadeliger uit voor belangrijke exportproducten die vanuit ons land vertrekken.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek