header.home link

Europees burgerinitiatief voor bijen overschrijdt kaap van miljoen handtekeningen

De Europese Commissie moet tegen april volgend jaar beslissen of ze wetgeving wil voorstellen om synthetische pesticiden te bannen uit de landbouw. Dat is het gevolg van het succes van het Europese burgerinitiatief "Red de bijen en de boeren", dat erin slaagde meer dan één miljoen handtekeningen te vergaren.

10 oktober 2022  – Laatste update 10 oktober 2022 16:22
Lees meer over:

De Commissie maakte maandag bekend dat "Red de bijen en de boeren! Naar een bijvriendelijke landbouw voor een gezond milieu" meer dan één miljoen handtekeningen heeft opgehaald. Dat verplicht de Commissie om tegen 7 april 2023 te beslissen hoe ze op de eisenbundel van het burgerinitiatief gaat reageren: wetgeving of ander beleid voorstellen, of helemaal niks doen.

Het burgerinitiatief vraagt de Commissie onder meer om het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen in de Europese landbouw tegen 2030 met 80 procent te verminderen en tegen 2035 helemaal af te schaffen. Daarnaast vragen de initiatiefnemers het herstel van natuurlijke ecosystemen in de landbouw en steun te geven voor kleinschalige en duurzame landbouwactiviteiten.

Het Europese burgerinitiatief bestaat sinds 2012 en reikt burgers een instrument aan om invloed te hebben op het Europese beleid. Lukt het de initiatiefnemers om binnen het bestek van een jaar één miljoen handtekeningen uit minstens zeven lidstaten te vergaren, dan moet de Commissie hun vraag inwilligen of uitleggen waarom ze dat niet wil doen.

Het bijeninitiatief is het zevende dat de kaap van één miljoen haalt. In haar antwoord op het zesde succesvolle initiatief beloofde de Commissie vorig jaar om tegen 2023 wetgeving voor te stellen om het gebruik van kooien voor landbouwdieren geleidelijk af te schaffen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek