EU stelt nieuwe grenswaarden in voor nitriet en nitraat in voeding
nieuwsDe Europese Commissie maakt de grenswaarden voor de aanwezigheid van nitrieten en nitraten als voedingsadditieven strenger. Dat past in haar antikankerbeleid, zo heeft ze vrijdag bekendgemaakt. De voedingssector heeft nu twee jaar de tijd om zich aan de nieuwe normen toe te passen.
De twee stoffen worden vooral gebruikt als conserveringsmiddelen en antimicrobiële middelen die moeten beschermen tegen infecties met salmonella, listeriosis en botulisme. Ondanks de verlaagde grenswaarden zullen ze nog altijd die bescherming bieden, maar de blootstelling aan kankerverwekkende chemische stoffen wordt wel verminderd.
"Ik roep de voedingsindustrie nu op om deze op wetenschap gebaseerde waarden snel toe te passen, en indien mogelijk het gebruik van nitrieten en nitraten te verminderen om de gezondheid van de burgers te beschermen", zegt Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides.
Nitraat is een stof die van nature in groenten en fruit zit. In mindere mate zit het ook in drinkwater. Daarnaast worden nitraat en nitriet soms aan levensmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming. Hoewel ze in sommige hoeveelheden goed zijn, kan een te hoge inname leiden tot gezondheidsproblemen. Het gezondheidsrisico hangt af van de producten waarin de nitrieten en nitraten voorkomen en van de bevolkingsgroep.

Bron: Belga