nieuws

EU-standpunt over suikerhervorming in voorjaar 2005?

nieuws
De EU-lidstaten willen de uitkomst van het WTO-suikerpanel afwachten vooraleer een beslissing te nemen over de hervorming van het Europese suikerbeleid. Het panel schaarde zich in september achter bezwaren van Brazilië, Australië en Thailand tegen de exportondersteunende maatregelen van de EU, maar moet nog met een officiële verklaring komen.
6 oktober 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De EU-lidstaten willen de uitkomst van het WTO-suikerpanel afwachten vooraleer een beslissing te nemen over de hervorming van het Europese suikerbeleid, aldus deskundigen in de suikersector. Het panel schaarde zich in september achter bezwaren van Brazilië, Australië en Thailand tegen de exportondersteunende maatregelen van de EU, maar moet nog met een officiële verklaring komen.

Vervolgens heeft de EU 60 dagen om daar op te reageren. In de praktijk betekent de opstelling van de EU dat er pas in het late voorjaar van 2005 een beslissing valt over mogelijke aanpassingen in de bestaande marktregelingen voor suiker.

In de voorliggende hervormingsvoorstellen is de Commissie van plan om het gezamenlijke jaarlijks productiequotum voor suiker met 2,8 miljoen ton te verlagen. Daarnaast zal de prijs voor suiker van het huidige niveau van 632 euro per ton terug worden herleid tot 421 euro per ton in 2008. De maatregelen zouden ruimte geven voor een extra import van 500.000 ton suiker van buiten de EU. Tevens is het de bedoeling dat het mogelijk wordt om quota voor suiker tussen verschillende lidstaten te verhandelen.

De Commissie wil de hervormingsvoorstellen nog dit jaar goedgekeurd zien, maar experts achten dit niet meer mogelijk. In de discussie speelt nog extra mee dat de suikerindustrie in de nieuwe lidstaten zich achtergesteld voelt bij bedrijven uit de EU-15. Een land als Slowakije dat momenteel zelfvoorzienend is voor suiker dreigt een importland te worden. De nieuwe lidstaten willen daarom dat alleen de quota voor B-suiker, bedoeld voor export, worden gekort. Ook zouden landen die vrijwillig kiezen voor een sterkere inkrimping van het nationale suikerquotum daarvoor extra moeten worden beloond.

Bron: Dow Jones Newswires/Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek