nieuws

EU-Commissie legt herwerkt bananenvoorstel op tafel

nieuws
De Europese Commissie heeft na een nieuwe WTO-veroordeling een herwerkt voorstel klaar over de import van bananen. In het voorstel werd de importtaks verlaagd tot 187 euro per ton. Als de Latijns-Amerikaanse landen het voorstel kunnen aanvaarden, gaat het nieuwe regime op 1 januari in. Maar algemeen wordt verwacht dat ook dit nieuwe voorstel weer op protest zal stuiten.
12 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel klaar over de import van bananen. In het voorstel werd de importtaks verlaagd tot 187 euro per ton. Als de Latijns-Amerikaanse landen het voorstel kunnen aanvaarden, gaat het nieuwe regime op 1 januari in.

Europa werd in 2000 door de Wereldhandelsorganisatie WTO veroordeeld wegens het huidige 'bananenregime'. In het bestaande stelsel is een sterke begunstiging van ACP-bananen, bananen afkomstig uit oud-kolonies in Afrika of de Caraïben. De producenten van zogenaamde 'dollarbananen' - zijnde de Latijns-Amerikaanse landen en VS-multinationals als Chiquita - hadden daartegen klacht ingediend.

Begin dit jaar stelde Europa daarom voor om de importquota - die nadelig zijn voor dollarbananen - te laten vallen en enkel met één importtarief te werken. Toen werd 230 euro per ton voorgesteld. Het dollarbananen-kamp trok met dit voorstel opnieuw naar de WTO, en haalde opnieuw gelijk. Daarom is er nu een herwerkt voorstel, met een tarief van slechts 187 euro per ton. De ACP-landen mogen 775.000 ton invoeren tegen een nultarief.

Of dit voorstel het haalt, is onzeker. Er komt eerst overleg met de Latijns-Amerikaanse landen en de WTO. Gezien het grote belang van het dossier en de vele tegengestelde belangen, zou het een wonder zijn, mocht dit voorstel niet op nieuw protest stuiten.

De eerste reacties uit Latijns-Amerika waren trouwens al meteen negatief. De ambassadeurs van Costa Rica en Honduras bij de WHO uitten via het persbureau Reuters kritiek op het voorstel. Want het voorgestelde tarief bedraagt nog steeds ruim het dubbel van het huidige tarief. Als ook de Latijns-Amerikaanse regeringen niet akkoord gaan met het EU-voorstel, kunnen ze een nieuwe WHO-arbitrage vragen. De uitspraak van die tweede arbitrage is dan bindend voor beide partijen.

Bron: Belga/De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek